вівторок, 14 червня 2022 10:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна може отримати "хибні очікування" зі статусом кандидата на вступ в ЄС - прем'єр Португалії

Україна може отримати "хибні очікування" зі статусом кандидата на вступ в ЄС - прем'єр Португалії
Антоніу Кошта заявив, що ЄС має надавати негайну допомогу Україні. Фото: East News

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта заявив, що Європейському Союзу не варто зосереджуватися на "юридичних питаннях" щодо надання статусу кандидата на членство Україні.

На його думку, зараз варто надавати саме негайну допомогу. Про це він сказав в інтерв'ю Financial Times.

За його словами, статус кандидата не вирішить нагальних проблем та може створити "хибні очікування". Він висловив побоювання, що ЄС продемонструє розбіжності в цьому питанні, що зіграє на руку російському президенту Володимиру Путіну.

Кошта підтримав "європейську перспективу" України і не виступив проти надання зазначеного статусу. Він заявив, що чекає на оцінку Єврокомісії цього тижня.

На його думку, "необхідно відреагувати на надзвичайну ситуацію, в якій зараз живуть Україна та український народ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба назвав процес вступу до ЄС "суперзарубою"

"Я зосереджений на тому, щоб отримати на наступній Європейській раді чітке зобов'язання щодо термінової підтримки та створити довгострокову платформу для підтримки відновлення України. Це мій пріоритет. Найголовніше - це не юридичні дебати про Україну, а практичні постачання", - зазначив португальський прем'єр.

Він підкреслив, що для підтримки не потрібно розпочинати багаторічні переговори та процедури, хоча для цього потрібен тривалий час.

"Великий ризик створити хибні очікування, які обернуться гірким розчаруванням. Менше юридичних дебатів, більше практичних рішень", - сказав Кошта.

Він підтримав ідею Еммануеля Макрона щодо створення європейської політичної спільноти для країн, які не хочуть членства або які не відповідають повним критеріям вступу. За його словами, це може вирішити багато проблем, адже "потрібно знайти різні способи бути партнерами, союзниками та друзями на одному континенті".

Єврокомісія 17 має червня розглядати проєкт висновку щодо кандидатства України, Молдови та Грузії в ЄС. Брюссель спершу має домовитися з найвпливовішими державами-членами про те, за які саме рішення вони готові проголосувати. Кілька країн уже виступають проти, зокрема Нідерланди та Данія.

Україна й Молдова, імовірно, вже цього місяця набудуть статусу кандидата на членство. Але це може відбутися з умовами, які поки що не розкривають.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримати "хибні очікування" зі статусом кандидата на вступ в ЄС - прем'єр Португалії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути