понеділок, 08 листопада 2021 11:54

Україна має заплатити €100 тис. і повернути скіфське золото - Тарута

Україна має заплатити €100 тис. і повернути скіфське золото - Тарута
2015 року Сергій Тарута ініціював проєкт постанови про звернення Верховної Ради до парламенту Нідерландів щодо повернення до України музейних цінностей. Фото: Фейсбук політика

Апеляційний суд Амстердама оголосив рішення у справі про належність скіфського золота. Колекцію з музею Криму вивезли на експозицію в Амстердам, і вже восьмий рік вона перебуває в Нідерландах. Тепер Україна має виплатити майже €100 тис. за зберігання колекції в Музеї Алларда Пірсона і повернути безцінні експонати до Києва.

"Ішлося про предмети, що належать Україні. З музеєм Амстердама погодили експозицію. Вона закінчилася, і ми наполягали на поверненні експонатів на українську територію. У музеях є тимчасова чи постійна експозиція. Але вони не мають права володіння жодним скарбом і предметом. Це - культурне надбання, яке належить українському народу. Міністерство культури Нідерландів нас підтримувало, але необхідна була підтримка ще нідерландського парламенту", - зазначив народний депутат Сергій Тарута.

2015 року як голова підкомітету з охорони історико-культурної спадщини комітету ВРУ з питань культури й духовності виступив із законодавчою ініціативою - проєктом постанови "Про звернення Верховної Ради України до Генеральних штатів (Парламенту) Королівства Нідерланди щодо ситуації навколо повернення до України музейних цінностей". Парламент постанову підтримав. Також направили звернення ще й до Нідерландського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія припинить співпрацю з музеями через скіфське золото

"Коли стало зрозуміло, що РФ намагається присвоїти й нахабно вкрасти (як і наші території) українське культурне надбання, за моєї ініціативи налагодили конструктивний діалог із послом Нідерландів, міністерством культури Нідерландів тощо. Тодішній міністр закордонних справ Павло Клімкін і міністр культури Євген Нищук дослухалися до пропозицій, професійно й самовіддано захищали українські інтереси. Як і мають діяти патріоти й державники. Після переможного для нас рішення суду Україна має виплатити приблизно 100 тисяч євро за зберігання колекції в Музеї Алларда Пірсона. Головне зараз - грамотно й оперативно організувати цей процес і довести боротьбу, яку ми вели роками, до логічного завершення. Розуміння та усвідомлення своєї історико-культурної спадщини - основа самоідентифікації, яка породжує гордість бути громадянином. Скіфське золото - безцінне", - резюмував Тарута.

Суд Амстердама ухвалив рішення щодо скіфського золота 26 жовтня. Колекцію мають повернути Україні, згідно з ним. У Нідерланди скарби передали на початку 2014-го для виставки. Після анексії півострова тамтешні суди почали вирішувати, куди віддавати цінності - у Крим чи на підконтрольну Україні територію.

Загальна вартість 565 цінних предметів скіфської доби - майже 300 млн грн. У колекції є посуд, зброя, прикраси, обладунки.

Росія не погодилася із судовим рішенням. Упродовж трьох місяців можуть подати апеляцію до Верховного суду Нідерландів.






Зараз ви читаєте новину «Україна має заплатити €100 тис. і повернути скіфське золото - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути