вівторок, 20 січня 2009 17:34

Україна купуватиме газ із власних сховищ

ВАТ "Газпром" продасть Україні за пільговою ціною 11 млрд. кубометрів газу, закачаних в українські сховища 2008 року.

Про це Юлія Тимошенко заявила сьогодні на прес-конференції в Кабінеті Міністрів України.

Зокрема, глава уряду сказала: "11 млрд. кубометрів газу Україна купує за спеціальною ціною "Газпрому", – це той газ, який уже є в сховищах. Все це призведе до здешевлення газу, і все це свідчить про те, що ми можемо мати (середньорічну) ціну 228,8 дол. за тисячу кубометрів".

Тимошенко наголосила, що, хоча контракт з "Газпромом" передбачає поквартальне формування показників ціни для України, ціна на газ для українських споживачів у розмірі 228,8 дол. за тисячу кубометрів формуватиметься НАК "Нафтогаз України" як середня ціна на весь 2009 рік.

"Ми разом з НАК "Нафтогаз України" ухвалили рішення, що через кризу, у зв`язку з потребою адаптуватися нашим виробникам до ринкових цін, які навіть зі знижкою, ми вирішили, що ми беремо середню ціну за всіма чотирма кварталами та виводимо її для споживачів на весь рік", - сказала прем`єр.

Вона зазначила, що, згідно з формульними розрахунками нового контракту, ціна на природний газ для України в 3 і 4 кварталах може бути навіть меншою, аніж 2008 року (179,5 дол. за 1 тис. кубометрів).

Тимошенко повідомила, що уряд разом з "Нафтогазом" і державними банками розробить механізм залучення фінансових ресурсів для забезпечення середньої ціни, щоб запобігти погіршенню фінансового становища НАК, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Україна купуватиме газ із власних сховищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути