вівторок, 23 жовтня 2012 15:22

Україна повинна зменшити залежність економіки від експорту і грати в двох напрямках - експерт

Україна повинна зменшити залежність економіки від експорту і грати в двох напрямках - експерт
Олег Устенко радить працювати із Митним союзом і з ЄС. Фото: glavcom.ua

Україна - маленький гравець на економічній арені і залишиться ним навіть якщо об'єднається з Росією, Білорусією і Казахстаном.

Про це під час форуму сказав директор Міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорошковський заявив, що мета України - відновити співпрацю з МВФ

"Потрібно пам'ятати, що ЄС - найкрупніший економічний капітал. Це 5 мільярдів доларів сумарного обсягу, це ринок збуту, на якому ми активно працюємо. Якщо припустити, що економіка ЄС падала б на 2% на рік, а економіка Митного союзу зростала б темпами по 10% на рік, то у 2031 році економіка РФ, Білорусії, Казахстану не досягла б і половини обсягу від економіки ЄС", - сказав фахівець.

Також він назвав Україну маленьким самотнім гравцем на економічній арені в світі.

"Навіть якщо ми об'єднаємось із Росією, Білорусією і Казахстаном, ми всеодно залишимося маленьким гравцем, який ледь досягатиме 4% від світового ВВП. А країни, які відіграють певну роль у світовій економіці, повинні контролювати хоча б 5% ключового ВВП. Але це не означає, що у нас не повинно бути стратегії", - сказав він.

Устенко зауважив, що Україна найбільше залежить від ЄС та країн колишнього СНД, утім, показники експорту непостійні.

"Перед Украною не повинне стояти питання "або або". Україна повинна грати у двох напрямках. Тим паче, що відкритість експорту з Росією становить 35%. З ЄС - 25%. Але це не даність. Якщо подивитися на показники 2000 року, ми побачимо діаметрально протилежні показники: ЄС - 35%, а з Росією - 25%", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тігіпко порадив Арбузову знизити ставки за кредитами

Також експерт наголосив, що Україна завжди була і залишається експортозалежною країною і змінити це в одну мить неможливо.

"Залежність експорту  та ВВП  максимально сягала 60%. У певні моменти цей показник знижувався до 40-45%. Сьогодні він становить 50%. Тому тут, хто б не перебував при владі повинен у недалекій перспективі підтримувати своїх експортерів і посилювати їхні позиції на зовнішньому ринку. А у середній і довгостроковій перспективі, зменшувати залежність економіки України від експорту", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Україна повинна зменшити залежність економіки від експорту і грати в двох напрямках - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути