Ексклюзиви
середа, 04 червня 2014 08:05

Українська влада зобов'язана ввести воєнний стан на Донбасі - Сиротюк

Українська влада зобов'язана ввести воєнний стан на Донбасі - Сиротюк
Фото: www.radiosvoboda.org

 Віталій Ярема боїться перекласти відповідальність на майбутнього президента, який є верховним головнокомандуючим.

Про це Gazeta.ua сказав член комітету з питань національної безпеки й оборони Юрій Сиротюк, коментуючи заяву віце-прем'єра про те, що для введення воєнного стану на Донбасі немає підстав.

Проте Сиротюк переконаний в тому, що українська влада зобов'язана це зробити.

"Воєнний стан в країні вводиться тоді, коли, крім прямої зовнішньої воєнної агресії, є загроза конституційному ладу та територіальній цілісності. Наразі наша країна перебуває в режимі антитерористичної операції. Він полягає у тому, що СБУ, яка курує цю роботу, бореться з маленькою групою терористів. Ми маємо ситуацію, коли понад 5 тисяч озброєних людей контролюють територію міст в Луганській та Донецькій області, а наші солдати не вибивають їх, а захищаються на блокпостах. Тому режим АТО не дає відповіді на ситуацію, що склалася в Україні. Очевидно цю відповідь дає лише режим воєнного стану", - наголосив Сиротюк.

Нардеп пояснив, що режим АТО був введений для того, щоб провести легітимні вибори президента. "Бо закон про надзвичайний чи воєнний стан забороняє проводити вибори. Проте зараз потрібна зміна формату".

Він наголосив, що під час проведення АТО не передбачено механізмів захисту цивільного населення. Також заборонено використовувати військові підрозділи та бойову авіацію. "Але наші солдати змушені стріляти, щоб захиститися. Тому держава зобов'язана негайно ввести режим воєнного стану", - сказав нардеп.

Він зазначив, що ініціювати його може виключно Рада національної безпеки, а указ ухвалює президент.

"Зараз відбувається якийсь сюрр: представники АТО бігають за терористами по містах. При цьому по вулицях ходять люди, їздить громадський транспорт і працюють навчальні заклади. Це як мінімум нелогічно", - сказав Сиротюк.

Щодо заяви Яреми, то вона, на думку нардепа, є політичною.

"Можливо Ярема, який працює в команді нового президента, боїться перекласти відповідальність на майбутнього верховного головнокомандуючого. Тому що за законом там є пряма відповідальність президента. Але сьогодні будь-який військовий фахівець скаже, що режим АТО не відповідає поставленим завданням", - зауважив член комітету з питань нацбезпеки й оборони.

Зараз ви читаєте новину «Українська влада зобов'язана ввести воєнний стан на Донбасі - Сиротюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути