понеділок, 07 квітня 2014 12:40

Українська влада боїться загострювати ситуацію на сході - експерт

Українська влада боїться загострювати ситуацію на сході - експерт
Фото: www.pravda.com.ua

Українська влада не хоче допускати гострого протистояння і силових конфліктів, щоб не зірвати вибори в Україні. І тому її дії не виглядають жорсткими, якими б теоритично мали бути. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив експерт Сергій Таран, коментуючи мляву реакцію української влади на сплеск сепаратизму на сході України.

Водночас, на думку експерта, ситуація з організацією проведення виборів президента у проблемних регіонах не є критичною.

"В будь-якому місті захопити два приміщення - не означає зірвати вибори. Це підстави для того, щоб звернути увагу. Потрібно провести дуже серйозну підготовчу роботу до виборів. Ситуація надзвичайно тривожна, але і вона на сьогодні не є фатальною для проведення виборів. Щоб вийти з цієї ситуації, потрібно зробити чотири речі: провести серйозну професійну роботу силовим структурам, друге - чітко провести межі кордону. Тому що провокатори з Росії потрапляють до нас через кордон. Також важлива активність українського політикуму на рівні керівництва країни, в тому числі на сході. Крім того, треба застосувати всі навички дипломатії, яка б зробила неможливе військове втручання Росії через тиск заходу. Ці чотири напрямки роботи потрібно посилювати", - наголосив експерт.

Він назвав активізацію сепаратистів на сході країни особистою грою Ріната Ахметова.

"Всі призначення на місцях, зокрема, і в силових структурах, відбувалися з його погодження. Їх контролює Ахметов, а не центральна влада.Тому місцева еліта може дозволити робити ті речі, які суперечать міністерству внутрішніх справ. Ахметов намагається виторгувати собі більше і убезпечитися від втручання в "його" регіони. Але це дуже небезпечна гра, тому що це на руку Путіну. Все це може обернутися тим, що ситуація стане неконтрольованою", - сказав Таран.

Нагадаємо, що проросійські активісти 6 квітня захопили будівлі Донецької обласної державної адміністрації, Луганської та Харківської ОДА, а також місцеві приміщення Служби безпеки.

Раніше журналіст УП Сергій Лещенко заявив, що у березні або квітні олігарах Рінат Ахметов зустрічався з Володимиром Путіним у Москві. "Я так розумію, результат - сьогодні на вулицях Донецька, - зазначив Лещенко. - Сепаратистський безлад, влаштований у Донецьку, був би неможливий, якби Ахметов чітко і однозначно сказав своє слово. А поки він продовжує не втручатися, шантажуючи нову владу в Києві".

 

Зараз ви читаєте новину «Українська влада боїться загострювати ситуацію на сході - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути