вівторок, 20 липня 2021 13:48

Українці заплатять 1,1 млн грн судді, якого звинувачували в хабарництві

Українці заплатять 1,1 млн грн судді, якого звинувачували в хабарництві
Суддя, якого звинувачували у хабарництві, оцінив моральну шкоду для себе в 2,75 млн грн. Фото: pixabay.com

Колишній суддя Залізничного районного суду міста Львова Ігор Ганич, якого 2011 року затримали за хабарництво, відсудив у держави 1,1 млн грн компенсації. Рішення ухвалив Луцький міськрайонний суд 6 липня, повідомляє НВ.

Також колишньому судді компенсували майже 5 тис. грн за залізничні квитки, за якими він їздив до Верховного суду.

Кримінальну справу проти Ганича відкривали за двома епізодами хабарництва: 2 тис. 400 грн за нерозірвання шлюбу й 400 тис. грн за призначення покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.

2014-го суддю засудили до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Ухвалою Апеляційного суду Волинської області вирок скасували, а справу направили генеральному прокурору для додаткового розслідування.

Згодом Луцький міськрайонний суд повторно визнав суддю винним і засудив до восьми років ув'язнення. Ухвалою Вищого спеціалізованого суду справу направили на новий розгляд до апеляційної інстанції.

Три роки тому Апеляційний суд Волинської області скасував вирок і закрив провадження за браком доказів. Це рішення 2019 року підтримав Верховний суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасники смертельних ДТП і хабарники - яким суддям українці оплачують пенсії в сотні тисяч гривень

Головною підставою для виправдання судді стало те, що СБУ в лютому 2014-го знищила матеріали оперативно-розшукової справи.

Ігор Ганич звернувся до суду про виплату моральної й матеріальної компенсації за час перебування під слідством і судом. Оцінив моральну шкоду у 2,75 млн грн. Також просив компенсувати 670 тис. грн утраченої внаслідок відсторонення від посади суддівської винагороди й відшкодувати витрати, пов'язані з розглядом кримінальної справи.

У березні президент Володимир Зеленський заявляв про "термінове лікування" судів. "Систему мають заповнити професійні, порядні судді", - казав він на форумі.

Зараз ви читаєте новину «Українці заплатять 1,1 млн грн судді, якого звинувачували в хабарництві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути