Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2013 12:02

Українці опиняться в неоколоніальній кабалі - Соскін про домовленості Януковича та Путіна

Українці опиняться в неоколоніальній кабалі - Соскін про домовленості Януковича та Путіна
Олег Соскін Фото: soskin.info

Мільярдні кредити, які Росія планує надати Україні, підуть на розрахунок нашої держави за газ від північного сусіда.

Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua розповів директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

"Це не просто кредит. Це надзвичайно делікатна і складна формула.Адже це гроші - з Російського фонду національного розвитку. Тому вони розміщуються зазвичай у стабільних і твердих цінних паперах", - зауважив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після підписання угод з Росією Азаров вже обіцяє, що ми підпишемо 5 угод з ЄС

За словами науковця, заява президента РФ Володимира Путіна про 15 мільярдний кредит, це фактично "зрада національних інтересів". "Йому ніхто такого права не давав - розпоряджатися цим фондом. Тому що це фонд майбутніх поколінь і там є правила його використання", - зазначив науковець.

Соскін нагадав, що Путін заявив: російський уряд придбає боргові цінні папери України на основі комерційного кредиту. А для цього потрібне відповідне рішення уряду Росії та обгрунтування: чому ці папери будуть купуватися в України, яка знаходиться у стані дефолту.

"Це означає, що такі папери нікому не потрібні. Інше питання: а які будуть купуватися боргові зобов'язання внутршні валютні чи зовнішні? Якщо внутрішні ОВДП, то під який відсоток? Якщо це зовнішні ОВДП, то тоді розмови про 5 % річних - це просто смішно. Тому що менше ніж на 10-12 % річних наші євробонди взагалі ніхто не хоче навіть розглядати", - сказав експерт.

На думку науковця, вчорашня заява президента РФ це навіть "не рішення", а "просто слова". "Чи дасть Росія взагалі ці гроші?", - додав Соскін.

Але, за словами економіста, якщо раптом Росія купить в України євробонди на 3 мільярда доларів, то ці гроші підуть для розрахунку Києва з Москвою за поставки газу.

"Росії ми вже винні за осінній газ 2, 2 мільярда доларів. А попереду ще ж грудень. Тому ці 3 мільярди доларів підуть на те, щоб розрахуватися з Росією за той газ, який Україна споживала протягом вересня-грудня. І таким чином ми збільшимо перед Росією наш загальний борг до 33 мільярдів доларів", - вважає експерт.

Таким чином, на думку директора Інституту трансформації суспільства, громадяни України щороку платитимуть відсотки Росії. "Це називається неоколоніальна кабала", - резюмував науковець.

 

Зараз ви читаєте новину «Українці опиняться в неоколоніальній кабалі - Соскін про домовленості Януковича та Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути