субота, 26 квітня 2008 17:27

Україна готова приєднатися до бойових підрозділів ЄС

Про це заявив міністр оборони України Юрій Єхануров під час зустрічі у Празі зі своїми колегами з так званої Вишеградської четвірки.

Вишеградська четвірка на зустрічі у Празі оголосила про намір сприяти Україні у підготовці до грудневого саміту НАТО, коли Альянс продовжить розгляд української заявки. Країни Вишеградської групи - Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина - мають значний досвід у реформах щодо інтеграції в євроатлантичні структури. Четвірку свого часу було створено як координаційний форум на рівні міністрів закордонних справ та оборони для спільних консультацій на шляху до Євросоюзу. З 2007 року у Вишеградській групі активно бере участь і Україна у форматі "чотири плюс один".

Юрій Єхануров, міністр оборони України: "Взагалі я думаю, шановні колеги, що, можливо, весь час говорити "четвірка + Україна", може легше говорити просто "п"ятірка".

З допомогою Чехії незабаром у Дніпропетровську розпочне свою роботу інформаційний центр НАТО. Підписано документи із словаками та угорцями про співпрацю в оборонній сфері. Четвірка рішуче налаштована інтегрувати Україну в Альянс.

Ярослав Башка, міністр оборони Словацької республіки: "Ми підтримуватимемо і надалі політику відкритих дверей для України щодо вступу в НАТО. Україна на саміті в Бухаресті зробила півкроку до плану дій щодо членства в НАТО, і буде добре, якщо Україна зробить наступний крок".

Угорщина –одна з членів четвірки - напередодні Бухарестського саміту не підписала лист десяти до країн учасниць альянсу про приєднання України до ПДЧ. Проте, як стверджує міністр оборони Угорщини, його держава була і буде на боці України, для вступу потрібен лише час.

Імре Жерекеш, міністр оборони Угорської республіки: "Угорщина не змінила своєї точки зору. Ми підтримуємо те рішення, яке ухвалили всі учасники альянсу на саміті в Бухаресті. Україні бути в НАТО, і я впевнений, що незабаром Україна приєднається до Плану дій щодо вступу в євроатлантичні структури".

Міністр оборони Юрій Єхануров заявив, що Україна готова ввійти своїми військовими до єдиних бойових підрозділів Євросоюзу. Також ЄС отримав пропозицію використовувати українську військово-транспортну авіацію, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Україна готова приєднатися до бойових підрозділів ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути