вівторок, 04 грудня 2018 08:12

Україна повинна залишатись в "русском мире": чому Кремль не виконав обіцянок берегти українські кордони

Автор: Сайт президента Росії
  2009-го лідер США Обама та російській керманич Медведєв проголосили підтримку Будапештського меморандуму
2009-го лідер США Обама та російській керманич Медведєв проголосили підтримку Будапештського меморандуму

9 років тому, 4 грудня 2009 року, президент США Барак Обама і керманич Росії Дмитро Медведєв підтвердили гарантії Будапештського меморандуму. Сторони також домовились скорочувати запас ядерного озброєння.

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Тоді перший президент України Леонід Кравчук дозволив віддати майже чотири тисячі одиниць ядерної зброї. Натомість президент США Біл Клінтон, президент Росії Борис Єльцин та прем'єр-міністр Великобританії Джон Мейджор надавали свої гарантії безпеки та недоторканості українських кордонів.

Цим документом сторони зобов'язувались ніколи не використовувати зброю проти України, крім цілей самооборони. Утримуватись від економічного тиску.

У березні 2014-го президент Росії Володимир Путін заявив, що після Революції Гідності утворилась нова держава і ніяких домовленостей щодо її кордонів росіяни не мають.

Чи міг захистити українські кордони Будапештський меморандум Gazeta.ua дізналась у експерта із міжнародних питань Олександра Хари.

"Будапештський меморандум з самого початку не передбачав захисту України. Нам надали запевнення, а не гарантії. Це не юридичний документі і ніхто не збирається за нас воювати. Він не зміг захистити наших кордонів. Ми мали прагнути потрапити до НАТО ще з 90-х років, робити політичні реформи. Тоді не було б анексії Криму і війни. Росіяни не хочуть бачити нас в Альянсі. Для них Україна повинна залишатись в "русском мире".

США з самого початку агресії Росії почали допомагати Україні. Виступали за переговори. Після початку війни запровадили санкції. Коли збили малайзійський літак, зробили санкції потужнішими. Сполучені Штати допомагають нам з дипломатичної, економічної сторони. Надали летальну зброю і сприяють у реформах армії. Зобов'язань перед нами вони по суті не мають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азовський конфлікт: сенат США одноголосно ухвалив резолюцію

З іншого боку, є агресивна політика Росії, яку вони ведуть багато років. У такого диктатора як Путін є уявлення про Україну в межах його території. Натомість наша країна має стати більш демократичною, вільною економічно. Без економічної свободи не матимемо політичної. Повинні консолідуватись, реформувати армію, дотримуватись верховенства права. Чим менше російських принципів, тим ближче стаємо до НАТО і ЄС. Якщо вийдемо з орбіти РФ, то станемо суверенними.

Кривавий путінський режим вбив сотні тисяч українців. Ця країна труїть людей і збиває літаки, втручається у вибори. Свою репутацію вони вже не зіпсують, оскільки їм немає що втрачати. І все ж, росіяни вважають, що можуть нав'язати нам свою волю і виграти війну. Якщо до влади під час виборів прийдуть проросійські сили, то війна закінчиться вже наступного року - поразкою. В іншому випадку війна тягнутиметься, поки Росія не почне розвалюватись".

1 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін отримав у верхньої палати парламенту дозвіл на введення військ до України. Таке подання аргументував "екстраординарною ситуацією, що склалася в Україні, загрозою життю громадян Російської Федерації, співвітчизників, особового складу військового контингенту Збройних сил Російської Федерації". Російські "зелені чоловічки" без опізнавальних знаків потрапили до Криму 2 березня.

16 березня у Криму провели референдум, за результатами якого нібито більшість жителів півострову проголосували за "об'єднання з Росією". Результатів референдуму не визнали Україна, Європа та США. Дії РФ називають анексією.

Зараз ви читаєте новину «Україна повинна залишатись в "русском мире": чому Кремль не виконав обіцянок берегти українські кордони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути