середа, 20 вересня 2017 00:16

Угорський парламент прийняв резолюцію про засудження нового освітнього закону України

Угорський парламент прийняв резолюцію про засудження нового освітнього закону України
Парламент Угорщини засудив закон України про освіту. Фото: Уніан

Парламент Угорщини одностайно ухвалив узгоджену п'ятьма парламентськими партіями резолюцію, в якій вони засуджують новий закон України про освіту від 5 вересня.

За визначенням угорських парламентарів, цей закон "серйозно обмежує права на освіту та право користування рідною мовою, гарантовані законами України для угорців Закарпаття", передає Радіо Свобода.

Серед іншого, в резолюції стверджується, що закон суперечить низці міжнародних угод, підписаних Україною, включно з двостороннім базовим договором про засади добросусідства і співробітництва між Угорщиною та Україною, а також угоді про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державна мова: право чи обов'язок

Парламент Угорщини у своїй резолюції закликає угорський уряд зробити все можливе, щоб не допустити вступу в дію українського закону про освіту.

Міністр Кабінету міністрів Угорщини Янош Лазар запевнив депутатів, що держава "захистить кожного закарпатського угорця – що б це не означало".

За його словами, Угорщина найрішучіше виступатиме на міжнародних форумах спільно з Болгарією і Румунією проти нового українського закону.

Новий закон України про освіту, а саме його розділ про мову освіти в державних освітніх закладах – державну українську, – викликав критику не тільки в Угорщині, а й у Румунії, Польщі і Росії. Влада України відкинула звинувачення у витісненні мов меншин із освітнього процесу.

Верховна Рада України ухвалила закон 5 вересня, раніше у вівторок його підписав голова Верховної Ради України Андрій Парубій і передав на розгляд президентові України Петрові Порошенку, який протягом 15 днів має вирішити, підписувати його чи повертати з зауваженнями чи запереченнями. Раніше представник президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко повідомляла, що юристи адміністрації президента України аналізують закон про освіту на предмет дотримання Конституції та інших законодавчих актів.

Зараз ви читаєте новину «Угорський парламент прийняв резолюцію про засудження нового освітнього закону України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути