четвер, 25 червня 2020 14:40

Угорщина озвучила умови, за яких розблокує роботу комісії Україна-НАТО

Угорщина озвучила умови, за яких розблокує роботу комісії Україна-НАТО
Дмитро Кулеба і Петер Сіярто провели перше за 7 років засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. Фото: twitter.com

Щоб розблокувати проведення засідання Україна-НАТО, зокрема, Україна повинна вирішити питання з освітою і правами угорської меншини. А саміт на найвищому рівні країни планують провести в липні.

Про це очільники міністерств закордонних справ двох країн говорили на спільному брифінгу в Києві у четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Брифінг провели за результатами четвертого засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. Перше за 7 років засідання комісії відбулося за спільного головування міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сіярто.

"Засідання Україна-НАТО буде розблоковано, щойно будуть вирішені питання, пов'язані з освітою і правами угорської меншини. Як тільки це буде забезпечено, ми зробимо все, щоб засідання на рівні міністрів могли відбуватися", - сказав Сіярто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина єдина в ЄС підтримала військові дії Туреччини в Сирії

Також він зазначив, що в найближчі тижні має відбутися зустріч комісії з питань нацменшин, під час якої має бути визначений план із вирішення проблемних питань. Своєю чергою очільник українського МЗС дав слово, що зустріч відбудеться без зволікань.

"Сьогодні ми домовилися, що комісія зустрінеться на рівні співголів найближчим часом і я гарантував, дав своє слово Петеру, що ми цю зустріч проведемо і наші співголови проведуть дуже ретельний огляд ситуації із захистом прав осіб, які належать до національних меншин, і підготують можливі рішення для нашого руху вперед та усунення непорозумінь", - сказав Кулеба.

Він також зазначив, що очільники МЗС погодили подальші кроки щодо проведення засідання робочої групи з питань освіти - ще однієї структури, яка має провести свою зустріч до візиту прем'єр-міністра Віктора Орбана до України.

За словами Кулеби, українська сторона налаштована на проведення саміту Орбана та президента України Володимира Зеленського в липні.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що рішення щодо України в НАТО блокує не лише освітнє законодавство, але й закон про мову. На цьому політик наголосив на пресконференції в Будапешті після завершення зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина озвучила умови, за яких розблокує роботу комісії Україна-НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути