вівторок, 29 жовтня 2019 11:24

УБД для добровольців: Рада зробила перший крок

УБД для добровольців: Рада зробила перший крок
За понад 5 років війни у країні не змогли підрахувати ветеранів і добровольців. Фото: glavcom.ua

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який дозволить добровольцям отримати статус учасника бойових дій.

Документ №2045-1 підтримав 321 нардеп.

Іншим рішенням парламентарі схвалили скорочену процедуру підготовки документа до другого читання.

Законопроект передбачає зміни до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту" - до переліку учасників бойових дій додадуть осіб, які добровільно захищали Україну та виконували бойові завдання на Донбасі не менше 30 календарних днів.

Дія законопроекту не поширюється на волонтерів і працівників, яких залучали або вони брали участь у забезпеченні чи проведенні АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боляче до сліз: фотопідбірка з героями війни на Донбасі вразила українців

Рішення про надання статусу учасника бойових дій добровольцям ухвалюватиме міжвідомча комісія Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Підставою для надання статусу є довідка органів, які визначені суб'єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, і витяг із наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

У разі відсутності цих документів підставою для надання статусу є нотаріально завірені свідчення не менше за трьох свідків про період безпосередньої участі такої особи в АТО. Одним зі свідків має бути командир підрозділу, під керівництвом якого доброволець здійснював виконання завдань в АТО.

Уряд підтримав створення Єдиного держреєстру ветеранів. Він зможе чітко визначати кількість ветеранів та їхні потреби. Програма дозволить забезпечувати всі напрями реабілітації та реадаптації ветеранів і членів їхніх родин, підвищити їхній соціальний захист.

Зараз ви читаєте новину «УБД для добровольців: Рада зробила перший крок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути