понеділок, 25 травня 2020 19:48

У відповідях Зеленського побачили маніпуляції

У відповідях Зеленського побачили маніпуляції
На пресконференції Зеленського запитували про кумів, брата Єрмака та олігархів. Фото: president.gov.ua

На пресконференції 20 травня президент Володимир Зеленський мав маніпулятивні твердження. Про це заявили у Комітеті виборців України.

Такі твердження містили перекручування фактів та статистичних даних або ж суперечили його попереднім заявам, кажуть в громадській організації.

Приклади маніпулятивних заяв:

"Жодного кума і військового друга я не призначив"

Понад 30 осіб, які працювали у структурі "Студія Квартал 95", її дочірніх організаціях, надавали послуги компанії, співпрацювали із Зеленським на професійній основі, були його знайомими, друзями, родичами чи його оточення, отримали державні посади під час першого року президентства. Частину з цих людей призначили на роботу в органах безпеки або ж отримали суттєве підвищення в органах виконавчої влади.

При цьому у більшості випадків мова йде про осіб, професійний досвід яких не відповідав рівню займаних посад і які навряд чи б отримали такі посади, якби не перебування при владі Зеленського. Той факт, що ці особи справді не є кумами чи військовими друзями президента ситуацію не змінює.

"Як тільки депутати не будуть голосувати, не захочуть, якщо вони будуть лобіювати інтереси, не дай Боже, тієї чи іншої комерційної групи впливу на політикум України – водночас не думаючи навіть ні про що, я буду розпускати парламент"

Підстави дострокового припинення повноважень Верховної Ради чітко визначені у Конституції. Президент має право розпустити парламент лише в разі, якщо протягом одного місяця не сформовано коаліцію, протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано новий, протягом 30 днів не відбуваються пленарні засідання.

"Чи я проводжу співбесіди? В основному проводить прем'єр-міністр, якщо це стосується кадрової політики уряду"

Президент заперечив, що він чи його оточення впливають на кадрову політику уряду, однак раніше, відповідаючи на запитання щодо призначення міністра культури заявив: "У нас кадровий голод у країні. Я не можу знайти зараз гарного міністра культури. Ми разом з прем'єром шукаємо". Також ЗМІ повідомляли, що на початку лютого в Офісі президента проводилися співбесіди з кандидатами на посади міністрів та віце-прем'єрів, які мали увійти у новий уряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крісло Зеленського сушили 3 людини. І він ще щось розказує про кадровий голод? - Майкл Щур

"Що стосується пана Єрмака. Для мене це марна справа. Я знаю хто проводив записи, я знаю для чого, я знаю, хто хотів шантажувати записами мене особисто. Смішно, що ніхто там жодних грошей не брав, і немає нічого не відео"

Раніше в Офісі президента не заперечували факт справжності "плівок Єрмака". Більш того, Денис Єрмак фактично підтвердив справжність записів, зазначивши, що "він вільний громадянин, який має право зустрічатися з ким завгодно, знайомитися з ідеями громадян, проєктами, брати на розгляд їхні резюме". При цьому на частині відео мова все ж йшла про ймовірне отримання грошових коштів. Зокрема, у справі приватного порту в Одесі, про що повідомляли журналісти Bihus.Info. Той факт, що фігурантів плівок не призначили на посади не знімає запитань, чим займалися вказані особи на відео і для чого взагалі проводилися такі співбесіди.

"У нас в Омані навіть на той час не було посла. Якщо казати про державний візит. У нас не було жодних відносин. Дипломатичних, інвестиційних з такими країнами як Саудівська Аравія, Оман"

Оман відноситься до зони відповідальності посольства України у Саудівській Аравії. Указом президента від 19 жовтня 2015 року надзвичайним і повноважним послом України в Султанаті Оман за сумісництвом призначено Вахрушева. Також мали місце контакти на високому рівні. У 1993 року відбувся офіційний візит прем'єр-міністра Кучми. У 2002 та 2010 – офіційні візити міністрів закордонних справ Зленка та Порошенка.

"Що за таємна поїздка в Оман? Це була моя приватна поїздка. Моя сім'я проплатила номер в готелі. Я не брав із собою свій Офіс. Я не брав своїх помічників"

За інформацією Управління державної охорони на відрядження до Оману військовослужбовців, які мають постійно здійснювати державну охорону президента, витратили 59 499 грн на проїзд та 14 820 грн – на добові.

"І про що ви кажете, що ніхто не знав? Та ніхто не цікавився. Полетіла людина на 2-3 дні. Я не повинен про свою, мені здається, приватну поїдку говорити"

У разі, якщо поїздка була суто приватною, не зрозуміло, чому Зеленський в Омані проводив зустрічі на державному рівні. Натомість, якщо мова йшла про державну поїздку президента – про неї мало б бути публічно повідомлено.

"Я не є лобістом їх (олігархів) інтересів. Вони не можуть натиснути на мене, щоб поставити ту чи іншу людину на посаду. Мені здається, вони навіть не хочуть, чи бояться чи розуміють, що немає сенсу в тому, щоб мені це пропонувати"

ЗМІ неодноразово повідомляли про присутність у владі осіб, пов'язаних із олігархами. Зокрема, про людей олігарха Ріната Ахметова у сферах, що стосуються енергетики. Також відомо про існування у фракції "Слуга Народу" "групи Коломойського".

Крім того, експерти неодноразово заявляли про розгляд лобістських законопроєктів, пов'язаних з інтересами фінансово-промислових груп (зокрема, щодо тютюнового бізнесу). Тому, навіть у разі, якщо Зеленський особисто не сприяє призначенню ставлеників олігархів у владу, це не заперечує того, що такі люди дійсно присутні у владних кабінетах і впливають на ухвалення рішень.

Про що говорив президент Володимир Зеленський на пресконференції у середу, можна прочитати ТУТ

Зараз ви читаєте новину «У відповідях Зеленського побачили маніпуляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути