пʼятниця, 15 серпня 2008 12:19

У Ющенка відповіли на зухвалі коментарі Лаврова

Заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова щодо питань, пов"язаних з перебуванням ЧФ РФ на території України, виглядають недружніми та наочно демонструють відверту неповагу до України.

Про це заявив керівник Головної служби зовнішньої політики Секретаріату президента Ігор Долгов, повідомляє прес-служба глави держави.

Він нагадав, що 14 серпня ц.р. Лавров прокоментував підписані Президентом України Віктором Ющенком укази щодо питань, пов"язаних з перебуванням підрозділів ЧФ РФ, які тимчасово розміщуються на території України.

На думку Долгова, реакція російської сторони у світлі останніх подій була очікуваною. "Коментуючи дії глави української держави, російський міністр свідомо оминув той факт, що питання перетину ЧФ РФ українського кордону та питання його пересування неодноразово обговорювались на засіданнях як робочих груп, так і на засіданні відповідної підкомісії Українсько-Російської міждержавної комісії. Тому повернення до цього питання в жодному випадку не може бути "сюрпризом" для російської сторони. На жаль, переговори з відповідних питань, які тривають на дипломатичному рівні ще з 1999 р., через позицію російської сторони залишаються і досі безрезультатними", - зазначив керівник Головної служби зовнішньої політики Секретаріату президента.

Долгов заявляє, що кроки України є вимушеними і диктуються виключно обставинами, які вимагають відповідних заходів. Держава не може дозволити постійне використання іншою стороною політико-дипломатичного діалогу для свідомого затягування та консервації проблеми. Тим більше, що це питання прямо торкається інтересів безпеки та суверенітету України, додав він.

"Росія яскраво продемонструвала свою "елементарну дипломатичну ввічливість", коли без жодних консультацій з Україною використала Чорноморський флот у військових діях проти Грузії.

Російський міністр повинен знати, що перебування ЧФ РФ на території України регулюється базовими угодами з питань ЧФ РФ від 28 травня 1997 р. та законодавством України. Але Лавров забув зазначити, що відповідно до статті 6 угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України військові формування ЧФ РФ мають поважати суверенітет України, дотримуватися її законодавства, до якого беззаперечно входять і чинні міжнародні договори України, та не допускати втручання у внутрішні справи України", - сказав Долгов.

Він також підкреслив, що такі питання, як проходження ЧФ РФ територіальними водами України, перетин державного кордону України, пересування військових підрозділів флоту територією України регулюються виключно законодавством України. Таким чином, акти Президента України не повинні бути предметом трактування або коментування офіційними представниками іншої сторони, підкреслив Долгов.

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка відповіли на зухвалі коментарі Лаврова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути