Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2014 23:45

У Тернополі люди ночують в захопленій ОДА, щоб завтра спільно звільняти керівництво адміністрації
5

Фото: Фото: Олесь Подолян

Сьогодні ввечері у Тернополі близько тисячі активістів місцевого майдану захопили приміщення облради та облдержадміністрації.

Люди прийшли під "білий дім" після віче на Театральному майдані. До будівлі їх привели депутати облради, ті планували провести там прийом громадян.

Коли вхід в будівлю облради перекрили міліціонери, люди спочатку скандували "Бандити!", "Вбивці!", "Відступіть!", вимагали в працівників УМВС перейти на бік народу. Врешті натовп відтіснив міліціонерів і проник в будівлю.

Частина активістів одразу піднялась на сьомий поверх, де розміщений кабінет голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна. Керівника області в даний момент уже на роботі не було.

Інші люди залишилися у фойє при вході спілкуватися з начальником обласного управління міліції Віктором Саком або ж піднялися у конференц-залу облради.

Там перед людьми вкотре за день виступив голова Штабу національного спротиву, депутат облради Володимир Стаюра.

"Ніяка банда нас не стримає. Ми прийшли не в прокуратуру, не в управління міліції, а в обласну раду. Це приміщення обласної ради, це наш дім. А облдержадміністрація тут знаходиться тимчасово. Нам потрібно звільнити їх всіх і ми це завтра будемо робити. Думаю, вони як щурі будуть тікати і ховатися", – підтримував "бойовий дух" людей Володимир Стаюра, залишаючись при цьому в армійській металічній касці.

Водночас він закликав присутніх зберігати спокій і нічого не нищити.

З часом більшість людей почали покидати "білий дім", інші ж розміщувалися на диванах в приймальній голови ОДА, на кріслах та фотелях в коридорах, дехто поприносив каримати.

Стеження за порядком в коридорах на поверхах будівлі цієї ночі взяли на себе депутати спільно з міліцією.

"Як тільки люди проникли в середину, я одразу зв'язався з начальником міліції, щоб було забезпечено громадський порядок", – зазначив голова облради Василь Хомінець.

На його думку, масове проникнення людей всередину "білого дому" спровокували самі правоохоронці.

"Депутати облради хотіли зайти в обласну раду. А міліція їх не пускала. І цим спровокувала людей", – зауважив Василь Хомінець.

Міліція ж усі події трактує по іншому – за фактом захоплення будівлі облдержадміністрації відкрито кримінальне провадження.

На недопустимості блокування та захоплення ОДА наголосив у своєму зверненні до жителів краю і прокурор Тернопільщини Геннадій Мовчан.

"Такі незаконні дії тягнуть за собою встановлену законом кримінальну відповідальність, і хто б їх не вчинив, буде відповідати згідно із законом! Діям всіх учасників цих подій буде надана правова оцінка. Я вимушений попередити тих, хто закликає громадян до протиправних дій. Які б посади хто не займав, дія кримінального кодексу поширюється на усіх однаково", – підкреслив Геннадій Мовчан.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі люди ночують в захопленій ОДА, щоб завтра спільно звільняти керівництво адміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути