пʼятниця, 27 липня 2018 08:50

У судах дозволили говорити російською

У судах дозволили говорити російською
8 років тому Віктор Янукович підписав закон про судоустрій, який дозволяв говорити російською в судах. Фото: Politeka

8 років тому, 27 липня 2010-го, екс-президент Віктор Янукович підписав закон про судоустрій та статус суддів.

Закон передбачав створення Вищого спеціалізованого суду для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду, обмеження функцій ВСУ, ліквідацію військових судів, обов'язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково.

Крім цього, новий закон дозволив використовувати в судах мову національних меншин. У ПР пояснювали, що без мовного закону стаття про регіональні мови складно впроваджується.

"Раніше у кримінальних процесах людині просто надавали за рахунок держави адвоката і перекладача на його рідну мову. Але документи російською ніхто не вів. Тепер же закон стосується і документів. Однак і зараз складно сказати однозначно - чи можна у Львові, наприклад, судитися російською мовою. З одного боку - це україномовний регіон. З іншого - у нас немає закону про мови, який визначає територію розповсюдження тієї чи іншої мови, і можна вважати, що вся територія України - це територія застосування 14-ти регіональних мов", - казав екс-нардеп Вадим Колесніченко, який переховується у Криму після анексії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Иди учи русский, националист" - провідниця відмовилася говорити українською

Мова судочинства залишилась українською. Однак суди гарантують право громадян на використання ними в судовому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють. Стаття закону про мови досі дійсна.

23 лютого 2014 року Верховна Рада скасувала мовний закон Януковича, який розширював статус регіональних мов. В Україні досі неврегульоване мовне законодавство — країна живе без закону про державну мову. У червні 2017-го у Верховній Раді зареєстрували закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Однак його не виносять у залу для обговорення.

Зараз ви читаєте новину «У судах дозволили говорити російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути