пʼятниця, 25 січня 2013 09:12

У Раді зареєстрували проект постанови про звільнення з посад голів МВС та СБУ

У Раді зареєстрували проект постанови про звільнення з посад голів МВС та СБУ
Лідери опозиційних фракцій хочуть голови Захарченка та Якименка. Фото: glavred.info

Лідери опозиційних фракцій УДАР Віталій Кличко, Батьківщина Арсеній Яценюк і Свобода Олег Тягнибок 24 січня зареєстрували у Верховній Раді проект постанови, що передбачає звільнення голів МВС Віталія Захарченка та СБУ Олександра Якименка, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що, перебуваючи на своїх посадах, Захарченко і Якименко "неодноразово допускали порушення норм Конституції та законів, грубо порушували права і свободи громадян, віддаючи явно незаконні накази з метою політичного тиску і переслідування опозиційних діячів, проявляли неповагу до гідності людини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" закликає народ згуртуватись проти Януковича

На думку авторів документа, перебування зазначених осіб на посадах голів МВС і СБУ підриває основи конституційного ладу, довіру народу до правоохоронних органів і правоохоронної діяльності в цілому, а також авторитет держави у світі. "Факт політичного характеру переслідування опозиційних лідерів Юлії Тимошенко і Юрія Луценка і причетності до цього правоохоронних органів держави підтвердили більшість правозахисних інститутів Європи та світу", - йдеться в пояснювальній записці.

Опозиціонери також зазначили, що відповідно до статті 18 Закону "Про Кабінет міністрів" член уряду може бути звільнений з посади за рішенням президента. "У зв'язку з цим, Верховна Рада визнає за необхідне звернутися до президента з вимогою притягнути до політичної відповідальності та звільнити від займаних посад за участь правоохоронних органів у політичних переслідуваннях, порушенні прав і свобод громадян міністра внутрішніх справ Захарченко та голови СБУ Якименко", - заявили автори документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт порадив опозиції вийти з "Facebook" та зайнятися польовою роботою

Нагадаємо, голова фракції ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк у понеділок, 21 січня, написав листа до спікера парламенту з вимогою провести позачергову сесію для створення тимчасової слідчої комісії з розслідування порушень Конституції, допущених при арешті Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, а також для розгляду питань про відставці генпрокурора Віктора Пшонки, політичної відповідальності голів СБУ та МВС за участь правоохоронних органів у політичних переслідуваннях.

Зараз ви читаєте новину «У Раді зареєстрували проект постанови про звільнення з посад голів МВС та СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути