четвер, 02 червня 2016 13:33

У Раді є достатньо голосів за вибори на Донбасі - експерт

У Раді є достатньо голосів за вибори на Донбасі - експерт
Руслан Бортник Фото:rian.com.ua

У Верховній Раді немає необхідної кількості голосів для внесення змін до Конституції, але є для прийняття закону про вибори на Донбасі та амністію бойовиків.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів директор Інституту аналізу й менеджменту політики Руслан Бортник.

"Підписуючи Мінські угоди, влада зобов'язалася внести ці зміни. Президент не хоче затягувати процес. Європа тисне. Особливо Франція та Німеччина. Вимагають прийняти хоч якісь законодавчі зміни у частині виконання Мінських угод, щоб перекинути дипломатичний м'яч на сторону Росії. Тому це може трапитися у будь-який момент, як тільки знайдуть необхідну кількість голосів. Найочевидніше, голосуватимуть, коли почнеться пора відпусток і частина депутатів поїдуть з України", - сказав він.

За його словами, не варто очікувати голосування щодо конституційних змін.

"При всіх розкладах, зібрати 300 голосів тяжко. Вірогідніше, прийняття закону про вибори на Донбасі та низки інших питань. Наприклад, щодо амністії. Вони вже є у законі "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Зараз дія цих норм призупинена. Але у будь-який момент можуть внести правку, яка їх розконсервує. Для цього потрібно 226 голосів. Враховуючи голоси "Опозиційного блоку", вони у парламенті є", - додав експерт.

"Після такого голосування відбудеться ескалація. Але через соціально-політичну втому від конфлікту, буде нижчою, ніж це могло трапитися восени. Ескалація не стане загрозою для влади, але все ж наблизить дострокові парламентські вибори. Рейтинги президента теж суттєво погіршаться", - наголосив Бортник.

Не варто прив'язувати голосування за зміни з відсутністю Савченко. Її роль тут перебільшують. У Верховній Раді вистачає й інших радикалів, які виступатимуть проти. Є Парасюк, Ярош та комбати, переконаний він.

Нагадаємо, у Верховній Раді 9 червня планують голосувати за зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу. За інформацією ЗМІ, щоб Надія Савченко не зірвала голосування, їй готують двотижневе відрядження в Європу.

Зараз ви читаєте новину «У Раді є достатньо голосів за вибори на Донбасі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути