пʼятниця, 24 травня 2013 17:39

У Раді Табачник 40 хвилин "віддувався" за Азарова та Захарченка
9

Фото: Фото: gazeta.ua

До сесійної зали парламенту один за одним заходять міністри. Всідаються в ложі уряду. Крісло прем'єра Миколи Азарова пустує. Немає також міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Саме їх у п'ятницю на годині запитань до уряду хотіли послухати опозиціонери щодо подій 18 травня в Києві. Спікер Володимир Рибак запрошує на трибуну міністра освіти та науки Дмитра Табачника. Той 20 хв. розказує, що Кабмін планує збільшити зарплату вчителям та кількість дитячих садків, аби не було черг.

- На якій підставі ви маєте намір запроваджувати з 5-го класу вивчення російської мови? - запитує міністра "свободівка" Ірина Фаріон.

- Шкодую за тим, що вас невірно інформували, - відказує Табачник. - Жодним чином ніхто не запроваджує примусове вивчення другої іноземної мови з 5-го класу. Другу іноземну мову вибирає саме педагогічна рада разом з колективом батьківського самоврядування. Оскільки російська також європейською мовою, то ніхто не може стримувати ті школи, які бажають вибрати російську мову щодо другої обов'язкової як іноземної і вивчення з 5 класу. Нав'язування іспанської чи російської, французької чи німецької мови в цьому питання нема і не може бути.

- Рейгану належать прекрасні слова про американський уряд: "Уряд, як немовля – жахливий апетит і повна безвідповідальність", - виступає депутат від "Батьківщини" Володимир Яворівський. - Це він сказав про свій власний уряд, то що говорити про наш український уряд, в якому ви є дуже помітним, так би я сказав, міністром. Вас знають усі. Величезний сегмент педагогів і не педагогів чекають, поки для вас пролунає останній дзвінок. Запитання дуже просте: дівчинка-студентка Києво-Могилянки якось вам подарувала в оригінальний спосіб квіти, зараз не є студенткою і безробітна. Не могли б ви її взяти до себе на роботу секретаркою, а вона б щоранку вам дарувала квіти?

Опозиціонери кілька секунд аплодують, сміються. Табачник кривиться, поправляє окуляри.

- В Рейгана було дуже багато цікавих висловлювань. Зокрема, перебуваючи з державним офіційним візитом в 1983 році він давав надзвичайно позитивну оцінку тодішньому президенту Гватемали. Говорив, що це людина високої честі і совісті, яка постійно дбає про соціальну справедливість, - каже після паузи. - Для довідки хочу вам сказати, що саме цей президент Гватемали 12 травня цього року був засуджений до 80 років ув'язнення за вбивства 200 тисяч своїх співвітчизників. Тому у Рейгана були і цікаві, і абсолютно помилкові висловлювання.

"Регіонали" аплодують. Яворівський не зводить очей з Табачника.

- Щодо студенток і нестуденток, які прагнуть влаштуватися на роботу, - продовжує міністр. - Можна було б пошукати їм вакансії у вашому комітеті. А в Міністерстві освіти набір співробітників здійснюється згідно закону "Про державну службу" виключно на конкурсних засадах. Вони передбачають наявність освіти і відповідної кваліфікації.

За 40 хв. Табачник йде на місце. Депутат від "Батьківщини" Сергій Сас запитує першого віце-прем'єра Сергія Арбузова, коли уряд представить свою програму.

- Програма пишеться, - запевняє урядовець. - Сьогодні є програма активізації економіки України. Ми користуємося саме нею. А в найближчий час буде підготовлена і представлена на розгляд уряду та програма, про яку ви ведете мову.

"Регіонал" Олег Зарубінський запитує міністра економічного розвитку Ігоря Прасолова, як Кабмін стимулюватиме IT-технології і сільське господарство. Той починає відповідати російською.

- Українська! - скандують "свободівці". Б'ють книжками та теками по столах.

- Та навчиться, - відмахується спікер. - Він ще молодий.

- Время, - кричить з місця "регіонал" Михайло Чечетов. На годиннику — 11.00. Рибак просить подякувати урядовцям за участь у засіданні. Ті йдуть із зали. Так само чинять деякі депутати.

- Був Табачник, але все одно, відповідей ніяких ми не отримали, - розказує журналістам керівник "Батьківщини" Арсеній Яценюк. - Сьогодні Азаров втік, Захарченко втік. Після подій 18 травня та того, що відбулося із журналістами в уряді, вони просто вирішили сховатися. Ми вимагали прем'єр-міністра, але вибачте, я ж не можу його за бари із кабінету витягнути.

Зараз ви читаєте новину «У Раді Табачник 40 хвилин "віддувався" за Азарова та Захарченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути