пʼятниця, 21 червня 2013 18:57

У Раді передвідпустковий настрій: депутати не перепрацьовують, а міністри веселяться
20

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- Давайте працювати на те, щоби наш народ був єдиним, як свята Трійця, - вітає зі святом народних депутатів спікер Володимир Рибак. Відкриває ранішнє засідання Верховної Ради.

На свої місця розсаджуються міністри, які прийшли на годину запитань до уряду у парламенті. До трибуни виходить лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Говорить російською.

- Ук-ра-їнсь-ка!, - скандують у відповідь "свободівці", барабанять по столам.

Єфремов говорить про вшанування пам'яті загиблих під час Великої вітчизняної війни, яке відбудеться 22 червня. Міністри, депутати від ПР та КПУ та спікер із заступниками під час виступу встають із місць. Єфремова за криками "свободівців" майже не чутно. Врешті він оголошує хвилину мовчання. На цей раз встають і депутати опозиційних фракцій. За 30 секунд всі сідають.

Українську вчи!, - на весь зал викрикує Єфремову "свободівка" Ірина Фаріон. У залі здіймається галас.

До трибуни виходить народний депутат від "Свободи" Юрій Міхальчишин.

- Фа-ши-сти!, - скандують депутати від КПУ. Виходить мляво.

Дякую, що представилися, - жартує "свободівець", звертаючись до комуністів і продовжує. - Саме ви, комуністи, разом із фашистами проводили спільні паради. Саме ви причетні до цього. І для нас війна почалася не 22 червня 1941 року, а у 1918 році.

Під вигуки "фашисти" говорить 5 хвилин.

Ви хочете нової війни?, - на завершення звертається він до комуністів, - Вона для вас буде!

Про яку війну ви зараз кажете?, - коментує Рибак, та не почувши відповіді, продовжує засідання. Через пару хвилин додає: — Народ хоче миру і спокою, а не війни. Давайте дотримуватися порядку.

До трибуни по черзі виходять троє міністрів. Доповідають по 10 хвилин. Тим часом до ложі, де сидять урядовці, підходить "регіоналка" Ганна Герман, про щось перешіптується із міністром інфраструктури Володимиром Козаком.

Ганьба!, - забачивши це кричать опозиціонери, починають свистіти.

За декілька хвилин Герман задає запитання Козаку про дороги. Перед цим вибачається за поведінку депутатів у залі. За годину міністри залишають парламент. Спікер пропонує продовжити засідання, та сам же виходить. Виходять із зали і більшість нардепів. На своїх місцях залишаються пару десятків народних обранців.

Я вважаю, що те, що ми почули сьогодні від одного з членів "Свободи", має бути серйозно розглянуто як у Генпрокуратурі, так і СБУ, - каже у кулуарах "регіоналка" Світлана Фабрикан. - Бо сьогодні у парламенті абсолютно відкрито було озвучено заклик до війни. Я вважаю, що подібні народні депутати, які закликають нашу країну і народ до війни, не мають права перебувати у сесійній залі. Я впевнена, якщо така пропозиція буде внесена, то всі здравомислячі депутати підтримають те, що його у сесійній залі не має бути. Його мають позбавити депутатського мандату.

Звіт Тимчасової слідчої комісії щодо справи про побиття журналістів 18 травня під час мітингу опозиції переноситься. Причина — демарш чотирьох членів комісії від ПР та КПУ, які відмовилися підписати попередній звіт.

По суті, документ складений на основі політичних поглядів та оцінок, які завідомо провокаційні та недостовірні, і які пов'язані з тією політичною силою, яку представляє голова ТСК Віталій Ярема ("Батьківщина"), - пояснює "регіоналка" Олена Бондаренко. - Ми розцінюємо намагання протягнути фальшивий попередній звіт як спробу відмити політичних союзників, які були винні у сутичках 18 травня. Мова йде про партію "Свобода", яка була причетна до багатьох подій на цих мітингах.

Опозиціонери ж слідом за нею обіцяють, що звіт таки буде представлено у Раді. Комісія також продовжить свою роботу.

Звіт є абсолютно фаховий. Це Партія регіонів і КПУ постійно намагалися зірвати роботу ТСК, - скаржиться "свободівець" Андрій Іллєнко.

Жодного відношення до політизації цей звіт не має, - запевняє голова ТСК, нардеп від "Батьківщини" Віталій Ярема. - Ми досліджували ті факти, які пов'язані із бездіяльністю правоохоронних органів 18 травня.

Опозиціонери обіцяють поскаржитися Рибаку на демарш нардепів від більшості.

Парламентарі допрацьовують до 14 години і залишають ВР. Багато хто йде значно раніше. Наступного разу зберуться за тиждень. Це буде останній сесійний тиждень перед двомісячними канікулами.

Зараз ви читаєте новину «У Раді передвідпустковий настрій: депутати не перепрацьовують, а міністри веселяться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути