четвер, 11 липня 2019 12:45

У Раді готують оскарження законів про особливий статус Донбасу й амністію для бойовиків

  Для подання до Конституційного суду необхідні підписи мінімум 50 народних депутатів
Для подання до Конституційного суду необхідні підписи мінімум 50 народних депутатів

"Самопоміч" подасть до Конституційного суду звернення щодо неконституційності законів "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

Про це в кулуарах повідомила віце-спікер ВР Оксана Сироїд.

"Ми зібрали підписи під конституційним поданням, щоб визнати неконституційними закон про особливий статус ОРДЛО і закон про амністію для бойовиків. Це загроза, за яку ми переживали найбільше, коли йшли до парламенту, те, проти чого ми боролися 5 років", - сказала Сироїд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки людей на Донбасі отримали російські паспорти

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування ухвалили у вересні 2014-го на 3 роки. Потім продовжили до 31 грудня 2019-го. Він передбачає, що особливий порядок на окупованих територіях набирає чинності виключно після виконання всіх умов. Зокрема, виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України.

Закон "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей" ухвалили 16 вересня 2014-го. Він передбачає звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності учасників незаконних збройних формувань і осіб, які не вчинили тяжких злочинів. Зокрема, умисного вбивства, тероризму, замаху на життя державного діяча, працівника правоохоронних органів, судді, зґвалтування, мародерства, знущання над загиблими, знущання над пам'ятниками.

Зараз ви читаєте новину «У Раді готують оскарження законів про особливий статус Донбасу й амністію для бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути