четвер, 14 березня 2013 14:42

У ПР не бачать нічого поганого в однотурових виборах: "Президентом все рівно стане той, кого підтримає більшість"

У ПР не бачать нічого поганого в однотурових виборах: "Президентом все рівно стане той, кого підтримає більшість"
Володимир Олійник. Фото: www.transparentukraine.org

Навіть за однотурової системи виборів президентом стане той, кого підтримає більшість громадян.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив народний депутат Партії регіонів Володимир Олійник.

Говорячи про перспективи проведення виборів президента в один тур, нардеп наголосив, що це питання треба детально вивчити і визначити всі плюси і мінуси такої моделі.

"Я сам як міський голова обирався двічі за різними системами — двотурової і однотурової. Є і плюси, і мінуси і там, і там. У першому турі голосують більш усвідомлено саме твої виборці, і вони, безперечно, орієнтуються на особистість, на програму, бо є вибір. У другому ж турі вже голосують за відтінками: "ви за червоних, чи за красних, ви за комуністів, чи за більшовиків?", - наголосив Олійник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У президента думають над однотуровими виборами, аби хоч якось врятувати Януковича" - експерт

Те саме, на його думку, стосується і президентських виборів.

"Я не бачу тут великої різниці. Є територіальна громада, яка обирає собі міського голову, і є громада України — це міні-модель. Тому це питання треба подискутувати із експертами", - наголосив він.

Олійник зауважив, що навіть за однотурової системи все рівно перемогу отримає людина, яку підтримає більшість громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок готовий пожертвувати президентськими амбіціями заради посади мера Києва - експерт

"Навіть коли ми у другому турі отримаємо невеличку перевагу одного, чи іншого кандидата, то хіба не має діяти загальний принцип, що той, хто переміг, і є президентом цілої України, а не її частини?", - наголосив нардеп.

Він додав: "Якщо брати іншу систему, наприклад, у Європі, то якщо там низький рівень явки, то так само виникає сумнів, чи це є вибір усього суспільства. Але ж ніхто не піддає під сумнів вибір тієї частини громадян, яка виявила бажання скористатися правом на голосування. Це демократично. От якщо підтримка у 99,9% - це погано, це не свідчить про демократію. Гітлер з таким результатом вигравав всі вибори. Тому тут питання йде про процедури: якщо будуть забезпечені процедури щодо волевиявлення, то будь-ласка, (можна і в один тур)".

Крім того, Олійник розкритикував ситуації, коли перед другим туром між різними політиками відбуваються домовленості. Зокрема це стосується опозиційних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковичу варто бути готовим "мирно здати владу" - Іллєнко

"У нас проходять цікаві торги: "Я тебе підтримаю у другому турі, при умові, що ти даси мені пів-царства, або четвертинку царства". Хіба це на користь державі? Потім з'являється якась спотворена форма управління: "і Васі дав трохи, і Петру, бо прийшлося поділитися". Я не думаю, що це гарні речі, які було б приємні для суспільства", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «У ПР не бачать нічого поганого в однотурових виборах: "Президентом все рівно стане той, кого підтримає більшість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути