Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2018 13:29

У Порошенка хочуть узаконити корупцію

У Порошенка хочуть узаконити корупцію
Нардепи від БПП пропонують не карати чиновників за брехню в деклараціях. Фото: korupciya.com

У Верховній Раді зареєстрували пакет законопроектів, що пропонують легалізувати корупційно отримані доходи, а також звільнити чиновників від відповідальності за брехню в декларації.

Про це інформує Центра протидії корупції.

Авторами документів виступили народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" Андрій Шинькович та Геннадій Чекіта.

Ідея першого законопроекту полягає у запровадженні "нульового" декларування. Це дозволить подати таємну декларацію про нелегально отримані доходи чи майно та звільнитися від відповідальності. Другим документом пропонують змінити Податковий кодекс із визначенням ставок податку.

"Прикриваючись метою повернення в Україну виведених активів, депутати насправді хочуть легалізувати у тому числі корупційні статки та убезпечити себе від кримінальної відповідальності", - пояснює член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

У ЦПК наголосили, що у разі ухвалення цих законопроектів НАБУ доведеться закрити всі кримінальні провадження щодо незаконного збагачення топ-чиновників.

Особлива процедура визначена для декларування грошей. Декларанти зможуть перераховувати кошти на рахунки в українських банках і сплачувати за них 2,5% податку або ж переказати гроші з іноземних банків на спецрахунки в Україні та нічого не сплачувати. Крім того, таким декларантам пропонується також повертати повну вартість вкладень Фондом гарантування вкладів, тоді як зараз відшкодування вкладів громадянам здійснюється в граничному розмірі, встановленому на день виведення банку з ринку.

Таким декларантам хочуть гарантувати, що все задеклароване визнаватиметься як набуте без порушення законодавства, за умови сплати податку. Окремо передбачається звільнити декларантів від обов'язку щодо надання інформації про джерела походження майна та грошей, вказаних у добровільній декларації.

Законопроект пропонує заборонити вчиняти будь-які слідчі дії чи починати провадження у справах, що стосуються задекларованого таким чином майна. А також заборонити проводити перевірки чи притягувати до фінансової відповідальності за порушення законодавства.

Усі чиновники зможуть подати ще одну добровільну таємну декларацію, яку не можна буде використати як доказ, проте можна буде успішно використати, аби не пояснювати ні НАЗК, ні НАБУ джерела своїх статків.

пропонується виключати з-під добровільного декларування ті об'єкти, за якими буде судове рішення про набуття, створення чи отримання внаслідок корупційного правопорушення. Тобто треба доказ того, що майно придбано з відкату чи хабара або саме ці кошти розкрадені шляхом зловживання службовим становищем. Якщо немає зафіксованого факту передачі хабара, за який було придбано, скажімо, розкішний маєток під Києвом, то ця нерухомість вважатиметься законною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три роки НАБУ. Справи без судових вироків, нардепи-жертви і конфлікти з Луценком і Холодницьким

Відповідно до нинішнього законодавства, усе майно, набуте чиновником після квітня 2015 і не підтверджене офіційним доходом, має бути предметом незаконного збагачення, що тягне кримінальну відповідальність на строк до 5 років з конфіскацією.

Те ж саме стосується "брехні в декларації", що є злочином.

Зараз ви читаєте новину «У Порошенка хочуть узаконити корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути