вівторок, 07 березня 2017 12:42

У Порошенка визнали, що АТО й війна - це різні речі

У Порошенка визнали, що АТО й війна  - це різні речі
Юрій Бірюков: "Антитерористичну операцію можна було закінчити за 2 тижні" Фото: УНІАН

Антитерористичну операцію можна було закінчити за 2 тижні, але цьому завадила агресія Росії.

Про це заявив радник міністра оборони і президента Юрій Бірюков в інтерв'ю Online.ua.

"А ми б АТО закінчили за кілька тижнів. Якби Росія не увійшла на нашу територію. До цього все йшло. Між військовими частинами, які спускалися зверху через Дебальцеве, Вуглегірськ, і тими частинами, які піднімалися знизу через Іловайськ, залишалося 20 або 30 кілометрів - саме стільки їм не вистачало, щоб з'єднатися і повністю відрізати Донецьк. І тоді б, власне, все й закінчилося. Але тоді Російська Федерація увійшла на нашу територію. Відкрита, відверта агресія Російської Федерації. Ну, вибачте, закінчити АТО за кілька тижнів або протистояти РФ - це різні речі.

Спочатку ніхто ж не міг повірити, що Росія постачатиме зброю. В червні 2014 року, моя улюблена 79-ка разом з 28-ю, разом з 72-ю почали висуватися для того, щоб повністю відрізати кордон - замість прикордонників, яких у нас не вистачало. Не вистачало прикордонних військ для того, аби забезпечити кордон! Тому туди висували військові частини. Хто міг повірити, що Росія почне зі своєї території обстрілювати наших? Мою 79-ку на день ВДВ, 2 серпня, ковбасили з боку РФ "Градами" багато годин. Це були курсанти якогось там артилерійського російського училища, яких привезли здавати заліки. Тобто, це у них така практична стрільба була - по "украм" постріляти. Але хто міг у це повірити?

Так само ніхто не міг собі уявити, що Росія відверто, відкрито перетне кордон регулярними військами і зайде на нашу територію. Тому в квітні 2014 року обіцяти, що війна закінчиться за кілька тижнів - можна було. Точніше, не війна, а АТО, коли на той момент це було щось незрозуміле. У нас не було розвідки, у нас не було армії, у нас не було розуміння, що взагалі там відбувається. Тобто, там якісь ніби як сепаратисти... Але якщо це на рівні "якісь там сепаратисти" в кількості кількох тисяч осіб, яких негласно Росія підтримує - це одна історія. А коли туди входить кілька батальйонно-тактичних груп - це зовсім інша історія", - каже Бірюков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2016-й в обіцянках Порошенка: безвіз, суд над Януковичем, повернути Донбас і Крим

У травні 2014 року кандидат у президенти Петро Порошенко пообіцяв, що АТО "не може і не буде тривати 2-3 місяці".

"Вона повинна і буде тривати години", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «У Порошенка визнали, що АТО й війна - це різні речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути