Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2013 08:40

У Норвегії до парламенту прийшли консерватори

У Норвегії до парламенту прийшли консерватори
Фото: nnm.ru

У Норвегії на парламентських виборах перемогла правоцентристська коаліція.

Підрахунок 95,2% голосів виборців показав, що Робоча партія, очолювана нинішнім прем'єром Йенсом Столтенбергом, втратила підтримку норвежців, передає "Українська правда".

За лейбористів проголосували 30,8% виборців, що на 4,6% менше, ніж на виборах у 2009 році. Нинішня підтримка дає партії 55 мандатів у парламенті.

У свою чергу головний конкурент Робочої партії, Права консервативна партія отримала 26,9% голосів, що більше на 9,6% у порівнянні з минулими виборами. Вона отримує 48 мандатів, однак за допомогою інших партій їй вдається сформувати більшість.

Партія прогресу (29 мандатів; 16,2% голосів), Християнська народна партія (10 мандатів, 5,6% голосів) і Ліва ліберальна партія (9 місць; 5,6% голосів), разом із Правими консерваторами, становлять правоцентристську коаліцію, яка, за попередніми даними, отримує 93 зі 169 місць у парламенті.

На посаду прем'єр-міністра претендує голова Партії консерваторів Ерна Солберг. У ніч із понеділка на вівторок вона вже привітала своїх соратників і виборців із перемогою, а також нагадала, що "консерватори знову прийшли до влади через 23 роки".

У свою чергу чинний прем'єр, лідер лейбористів Столтенберг визнав поразку лівоцентриської коаліції, яка була при владі протягом 8 років, і заявив, що його партія буде "конструктивною й діяльною опозицією".

Зараз ви читаєте новину «У Норвегії до парламенту прийшли консерватори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути