пʼятниця, 08 лютого 2013 17:58

У нинішній Раді 10% жінок, а четверо нардепів не мають вищої освіти

У найвищому законодавчому органі влади Верховній Раді 43 жінки, що складає лише 10% від усіх параламентарів, а 90%, тобто 401 осіб, чоловіки.

Такі дані випливають із дослідження "Опори", яка проаналізувала інформацію про освіту, походження депутатів українського парламенту VII скликання.

Автор: Фото: oporaua.org
 

Для порівняння громадянська мережа навела дані з гендерної пропорції в інших парламентах. Так, у французькому парламенті – 27%, польському – 24%, у російському – 14% жінок. Проте, 10% - це найбільший показник за всі роки незалежності України. У ВРУ 1-го скликання було лише 11 жінок (2,5%), тому, очевидно, що сучасний стан виглядає прогресом, порівняно з тим, як було 20 років тому.

Найбільше жінок-депутатів у Партії регіонів – 14, трохи менше у ВО "Батьківщина" - 12. По 7 жінок є членами фракцій УДАРу і КПУ. Найменше у "Свободі" - двоє. Одна жінка не входить до жодної фракції (Анжеліка Лабунська).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбагатші депутати - Колесніков і Порошенко, а найбідніші - "свободівці" і комуністи

Згідно з дослідженням, найбільше обранців місцем свого проживання вказали Київ – 166 осіб (37,39%). Донецьк та область представлені 36 парламентарями. Крім того, у Донецькій області найбільша кількість одномандатних мажоритарних округів – 21 (8,11%).

Дніпропетровська, Львівська та Харківська області представлені майже однаково – по 23, 21 і 20 обранців. Найменше депутатів із Житомирської області – четверо, - та Севастополя всього двоє.

Серед 444 депутатів Верховної Ради 440 обранців або ж 99% мають вищу освіту. У досьє інших двох вказано, що вони мають загальну середню (Мустафа Джемільов - ВО "Батьківщина", Світлана Фабрикант - Партія регіонів), і ще у двох – середню ("свободівці" Анатолій Вітів і Олександр Мирний).

Зараз ви читаєте новину «У нинішній Раді 10% жінок, а четверо нардепів не мають вищої освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути