пʼятниця, 13 листопада 2020 11:25

У неділю обиратимуть мерів у 4 обласних центрах

У неділю обиратимуть мерів у 4 обласних центрах
Вибори мерів відбудуться 15 і 22 листопада. Фото: Reuters

У неділю, 15 листопада, у низці міст відбудеться 2-й тур мерський виборів.

Міських голів обиратимуть в Одесі, Луцьку, Сумах, Херсоні, Краматорську, Кам'янці-Подільському та в Київській області в місті Українка, повідомляє "Радіо Свобода".

Одеса

У 2-му турі змагатимуться чинний мер міста Геннадій Труханов і кандидат від ОПЗЖ, народний депутат Микола Скорик. ​

Труханов іде від заснованої ним партії "Довіряй ділам".​ У першому турі він набрав 38,35%. Скорик - 19,47%.

Скорика публічно підтримали інші екскандидати, які не пройшли до 2-го туру. Серед таких Євген Червоненко, який у 1-му турі набрав майже 4%, та ексрегіонал Сергій Ківалов, який отримав понад 6%.

Суми

До другого туру вийшли мер міста, кандидат від "Батьківщини" Олександр Лисенко, який у першому турі отримав 44,2%, і кандидат від "Європейської Солідарності" Вадим Акпєров, за якого проголосували 14,71% сумчан.

Акперов – голова Сумської райради. Влітку торік тимчасово виконував обов'язки голови Сумської ОДА, а в 2019-му балотувався до Верховної Ради від "ЄС", але не пройшов.

Лисенко – багаторічний гравець партії Юлії Тимошенко. Приєднався до "Батьківщини" у 2006 році. У 2010-му керував міським штабом Тимошенко на виборах президента, а з 2012-го був головою обласної організації "Батьківщини".

Луцьк

За посаду мера змагатимуться двоє колишніх керівників міста – Богдан Шиба, який у першому турі отримав 13,14%, та Ігор Поліщук, за якого проголосували 32,47% лучан.

Шиба очолював місто з 2006-го по 2010 роки, а Поліщук виконував обов'язки мера впродовж трьох місяців 2017-го після смерті мера Луцька Миколи Романюка.

Шиба йде на вибори як самовисуванець. Поліщук балотується від "За майбутнє", керівником якої є народний депутат, бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського Ігор Палиця. Поліщука називають людиною Палиці. Раніше він працював юристом у громадській приймальні Палиці, а згодом став юрисконсультом благодійного фонду депутата "Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк".

Херсон

У 2-му турі зустрінуться нардеп Ігор Колихаєв, за якого проголосували 30,75%, та ексмер Херсона Володимир Сальдо, який набрав 17,09%.

Колихаєв входить до групи "Партія "За майбутнє". Проте на вибори мера він пішов від своєї регіональної партії "Нам тут жити!" У 2015-2019-х був депутатом обласної ради від "Європейської солідарності".

Сальдо тричі очолював Херсон. Вперше обрався 2002 року від Партії регіонів, після чого переобирався повторно 2006-го та 2010 року. У кріслі мера сидів до 2012-го, доки не обрався до Верховної Ради у складі Партії регіонів. Як депутат підтримував Віктора Януковича та голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Краматорськ (Донецька область)

Змагатимуться чинний мер міста Андрій Панков і депутат міськради від партії "Наш край"​ Олександр Гончаренко.

Обоє - самовисуванці. У 1-му турі Панкова підтримали 37,75% виборців, Гончаренка - 48,61%.

Гончаренка вважають креатурою нардепа-мажоритарника Максима Єфімова. Раніше Єфімов входив до фракції "Блоку Петра Порошенка", зараз є членом групи "Довіра".

Кам'янець-Подільський (Хмельницька область)

До 2-го туру пройшли самовисуванець Володимир Мельниченко з результатом у 40,47%, та кандидат від ВО "Свобода" Михайло Посітко, який набрав 35,46%.

Мельниченко був народним депутатом 7-го та 8-го скликань. До роботи у Верховній Раді очолював міську організацію Партії регіонів, був депутатом районної, міської та обласної ради.

Посітко – депутат міськради та голова місцевої організації ВО "Свобода".

Українка (Київська область)

За крісло мера позмагаються Оксана Кирилюк від партії "Слуга народу" та Олександр Туренко з "Європейської солідарності".

У місті ситуація дещо неординарна, оскільки обоє кандидатів набрали однакову кількість голосів у першому турі – по 1233, або 17,4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найпопулярніших мерів-переможців

22 листопада 2-й тур виборів мера відбудеться у Дніпрі, Кривому Розі, Слов'янську, Ужгороді, Броварах, Дрогобичі, Львові, Полтаві та Рівному.

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Загалом участь взяли 36,88% людей.

Вибори відповідали демократичним стандартам і були конкурентні, заявили громадські організації, що ведуть спостереження.

Зараз ви читаєте новину «У неділю обиратимуть мерів у 4 обласних центрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути