вівторок, 14 квітня 2020 20:00

"У нас не антикризовий бюджет. Його треба було назвати "рятуйся хто може" - банкір

"У нас не антикризовий бюджет. Його треба було назвати "рятуйся хто може" - банкір
Карантини треба завершувати і з травня запускати економіку, каже Олександр Савченко.

Верховна Рада проголосувала за поглиблення кризи. Враження, що президент, уряд не розуміють повний обсяг майбутніх проблем в економіці.

Про це Gazeta.ua сказав колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко, коментуючи ухвалені парламентом зміни до державного бюджету.

"Це не антикризовий бюджет. Його треба було назвати "рятуйся хто може". На жаль, приведе до дуже потужної кризи. Яку президент, уряд і Верховна Рада поки що не розуміють у повному обсязі.

Влада прогнозує падіння ВВП на 3,9%. Із таким бюджетом реально буде більше 15-ти. А доходи насправді зменшаться утричі більше, ніж сказали.

Влада прогнозує падіння ВВП на 3,9%. Із таким бюджетом реально буде більше 15-ти

Особливо здивувала цифра безробіття – 9,4%. Так у першому кварталі вона була 9,6%. Уряд ніби з Місяця спустився. Безробіття буде на рівні 30%. Вже зараз половина бізнесу не працює. Бюджет неадекватний, бо немає розуміння. Не видно підтримки людей, які втратили роботу, бізнесу.

Влада розраховує на кошти МВФ. Щось дасть Світовий банк.

Громадян, бізнес треба підтримати на 400 мільярдів – 10% від ВВП. Це мінімально що може зробити держава. У США, Німеччині витрачають більше – бізнес не платить податки, а працівникам за простої виплачують зарплати.

Підтримати бізнес

Вдумайтесь у ситуацію. Працює українець, якому понад 60 років. Йому заборонили виходити, буде сидіти вдома. Хто йому платитиме зарплату? А треба автоматично виплачувати таким категоріям на рівні лікарняного. Це вже якась підтримка. Всім працівникам малого і середнього бізнесу, приватним підприємцям виплачувати мінімалку за квітень і травень. У кого дитина - на кожну по 2 тис. грн. Звільнити до осені весь бізнес від оподаткування зарплати і соцвнесків, а від податку на землю і нерухомість - до кінця року. Це все і коштуватиме приблизно 400 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неоголошений прем'єр": міністри і бізнесмени їздять на килим до Авакова

Уряд не розуміє: кожна витрачена з бюджету гривня на зарплату, зменшення податків бізнесу – це менше падіння ВВП. А так він впаде навіть на 17%. Це якщо до травня всі ці карантини закінчимо. Треба їх завершувати і оголошувати робочими днями 1, 2 травня, скасувати ці комуністичні свята. Щоб люди працювали, інакше буде колапс, економіка впаде на 30-40%.

Люди мають працювати, інакше буде колапс

Вже зараз із таким бюджетом 2,5 млн робочих місць втрачені. Щоб відновити одне примітивне треба $4-5 тис. Технологічне – 25-30 тис, восокотехнологічне – 100. Паралельно чуємо божевільні заяви, що у травні створять півмільйона робмісць. Якийсь сюрреалізм.

Президента, прем'єра залякують диванні експерти. Мовляв от тільки так можна діяти, Нацбанк не може допомагати уряду. У Великій Британії центральний банк напряму дає кредити їхньому Мінфіну для допомоги громадянам, підприємствам.

Крім того Нацбанк мав би терміново зменшити облікову ставу до 3%. Тоді банки зможуть пролонгувати кредити, всі переживуть цей рік. Економіка впаде не на 17%, а максимум на 5%. Але потяг вже пішов, бюджет ухвалили. У травні ситуація буде набагато гіршою, багато людей будуть недоїдати", - каже Олександр Савченко.

13 квітня Верховна Рада ухвалила пропоновані урядом зміни до державного бюджету-2020.

Доходи зменшили на 119,7 млрд грн – на 11%, ніж очікували отримати. Видатки зростуть на 82,4 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «"У нас не антикризовий бюджет. Його треба було назвати "рятуйся хто може" - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути