понеділок, 05 квітня 2021 12:13

У Москві Мендель аплодуватимуть - мережі

У Москві Мендель аплодуватимуть - мережі
Речниця президента Юлія Мендель веде телепрограми російською на телеканалі "Дом". Фото: Facebook-сторінка Мендель.

Прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила про "українську російську мову". Про це сказала в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом".

"Російська, точніше, українська російська мова, — це частина культурного розмаїття нашої країни", - сказала вона.

Про ухвалений у квітні 2019-го Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Мендель заявила: "Від прийнятого в розпал передвиборчої гонки 2019 року закону про мову вся країна так і не заговорила українською".

На заяви речниці президента реагують користувачі Facebook.

Сергій Руденко, публіцист

"Прессекретарка президента України закликає розвивати й боротися за російську замість того, аби розвивати та захищати українську мову.

В умовах війни це звучить, як мінімум, дивно. Тим паче з вуст речниці Зеленського. У Москві лише аплодуватимуть тезі про "українську російську мову", бо це звучить ледь не як - "українсько-російський народ"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мендель нагадали, як вона мило "лялякала" з каналом Медведчука

Микола Княжицький, народний депутат

"По-перше, української стало значно більше в публічному просторі. По-друге, закон ще навіть не повністю почав діяти. Він приймався не для того, щоб після голосування усі раптом заговорили в публічному просторі українською, а для того, щоб за 10 років українську в Харкові й у Львові було однаково чути повсюдно.

Росія, звичайно, не є монополістом російської. Як і Україна - української. Але Росія захищає і розвиває російську мову, а Україна - українську. І це єдиний спосіб забути про колоніальне минуле. Замість того, щоб турбуватися за "украинский русскій", офіс Зеленського мав би дбати про українську українську). І непогано б захистити теж російську українську, польську українську, румунську українську і розвивати різні українські мови, а не різні російські"

Богдан Буткевич, журналіст

"Той, хто кричить про російську українську - ворог, який не хоче допустити формування нормальної новітньої української ідентичності. Яка в сучасному мультикультурному та поліетнічному світі може ґрунтуватися виключно на мові та мовному інформаційному просторі"

Сергій Грішин, журналіст

"Щось я собі думаю, що все це не просто так.

Наступним кроком можуть почати просувати надання статусу державної. Нема ніяких інсайдів, це моє припущення"

Марина Данилюк-Ярмолаєва, журналістка

"Яких ще заяв про "українську російську" можна очікувати від баби, яка обмотувалась по п'янці стрічками RT?

Соромно, що за це держава платить гроші. За такі послуги речника президента.

Нема у нас російського як культурного розмаїття. Це наслідок колонізації і свідомого витискання української "елітним язиком"

Михайло Басараб, політолог

"Українська російська" - це спадщина російсько-радянської окупації наших земель. Саме цим пояснюється очевидний факт значної частини російськомовних громадян в Україні.

Заохочувати такий стан справ означає підтримувати насаджений у минулому силою мовний порядок окупаційної влади. Закликати до розвитку "української російської" означає ставати продовжувачими політики етноциду українців. Це є нічим іншим, як поширенням "руского міра"

Минулого місяця міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав розвивати "нашу" російську мову в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Москві Мендель аплодуватимуть - мережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути