Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2024 13:20

У Міненерго розповіли про наслідки останніх атак РФ

У Міненерго розповіли про наслідки останніх атак РФ
У Міненерго розповіли, що останні атаки РФ зробили з енергосистемою України. Фото: Міненерго

Останні атаки Росії значно вплинули на енергосистему України.

Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав міжнародних партнерів допомогти в посиленні протиповітряної оборони для захисту енергетичних об'єктів і санкцій проти РФ в усіх галузях енергетики, зокрема атомної, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Протиповітряна оборона - це відповідь, як нам потрібно вистояти і витримати наступну зиму, зберігши нашу енергосистему в умовах атак. Кількість систем ППО надважлива для нас. Тому я дуже прошу вас підтримати у збільшенні зусиль із протиповітряної оборони для захисту нашої енергетичної системи", - заявив Галущенко під час 9-ї щорічної конференції з енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи у Вашингтоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дали два сценарії ситуації зі світлом в осінньо-зимовий період

Міністр наголосив, що, порівняно з обстрілами енергетичної інфраструктури у 2022−2023 роках та обсягами відновлення після них, сьогоднішні виклики є набагато сильнішими.

"Втрата 9 ГВт потужності внаслідок останніх масованих ударів по енергосистемі, що становить половину пікового споживання е/е в зимовий час, це дійсно величезний виклик для нас. Пасивний захист, що зміцнюється Україною, без активної протиповітряної оборони не може повноцінно захистити від видів озброєння, що застосовує РФ, насамперед тих, які під час атаки 26 серпня були зафіксовані вперше", - додав Галущенко.

Водночас він зазначив, що Україна працює як над відновленням зруйнованих потужностей, так і над децентралізацією генерації та створенням її аварійного резерву на випадок поділу енергосистеми внаслідок ударів.

"Зараз ми встановлюємо до одного ГВт різних типів генераторів по всій країні. Але до зими нам також потрібно додати більше, приблизно 300 МВт генерації. Дуже важливо просувати цю санкцію скрізь, де ми можемо, щоб реалізувати її, щоб Росія відчула, наскільки вона дійсно несе відповідальність за все, що зробила в Україні. Усі дії країни-агресорки мають отримати сильну відповідь у вигляді санкцій у всіх галузях енергетичного сектору, і, що дуже важливо, у ядерній енергетиці", - зазначив очільник Міненерго.

За його словами, багато перешкод для запровадження саме таких санкцій зникли завдяки співпраці України з американською компанією у сфері атомної енергетики Westinghouse.

Міжнародне агентство з атомної енергії надасть Україні технічну підтримку у добудові блоків Хмельницької атомній електростанції. Україна перебуває на фінальному етапі переговорів з Болгарією щодо постачання реакторів, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Зараз ви читаєте новину «У Міненерго розповіли про наслідки останніх атак РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути