Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2013 08:14

У Люксембурзі Фюле посміявся з Азарова, коли той заговорив про "свободу слова"

У Люксембурзі Фюле посміявся з Азарова, коли той заговорив про "свободу слова"
Єврокомісар покепкував з українського прем'єра. Фото: eastbook.eu

Альтернативи підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС до Вільнюського саміту немає, проте "вікно можливостей" обмежене.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле після закінчення засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС, яка відбулася в понеділок у Люксембурзі, передає Інтерфакс-Україна.

"Я можу відповісти коротко: ми не працюємо з "якщо", ми віддані тому, щоб створити умови для підписання Угоди до саміту у Вільнюсі. Але я можу повторити свою попередню заяву, яку я зробив, коли я був в Україні: давайте фокусувати на Вільнюсі, тому що у нас немає плану "Б", - заявив він.

При цьому європейський комісар підкреслив, що "вікно можливостей є, але воно обмежене, і плану "Б" немає, якщо ми втратимо мету Вільнюського саміту".

У зв'язку з цим Фюле констатував, що Україна виконала певний прогрес, назвавши в цьому зв'язку помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, недавню думку Венеціанської комісії щодо поправок до Конституції з метою зміцнення незалежності суддів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров заявив, що в листопаді Україна та ЄС підпишуть Угоду про асоціацію

"Тим не менш, більше має бути зроблено, щоб Україна продемонструвала відчутний прогрес і рішучі дії щодо всіх позначених умов. ЄС оцінить прогрес України і можливість підписання Угоди про асоціацію восени. Час короткий", - знову звернувся єврокомісар до української сторони.

"Ми також очікуємо, що для п'яти одномандатних округів і для виборів у Києві цього року буде встановлена ??дата", - сказав Фюле.

Крім того, він висловив думку, що Київ повинен взяти до уваги нещодавній висновок Венеціанської комісії "для вирішення інших реформ, що залишилися, зокрема, реформи функціонування офісу Генеральної прокуратури".

Фюле також згадав про висновок ВК щодо виборів.

"Пріоритетна увага має бути приділена Виборчому кодексу для того, щоб гарантувати єдину процедуру для виборів всіх типів", - сказав він.

Єврокомісар закликав прем'єра Миколу Азарова докласти всіх зусиль для створення необхідних умов для діалогу і співпраці відносно реформ і дій, пов'язаних з ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сьогодні Україна ще не готова до асоціації з ЄС - глава МЗС Польщі

"Аналогічне звернення я хочу зробити до опозиції - конструктивно працювати над європейським порядком денним, особливо, у вирішальні місяці, які залишаються", - заявив він.

Крім того, Фюле підтвердив зобов'язання ЄС щодо безвізового режиму.

Водночас, як пише на своїй сторінці у Фейсбуці журналіст Сергій Сидоренко, який дивився пряму трансляцію прес-конференції Азарова і Фюле за підсумками засідання ради Україна-ЄС, під час прес-конференції Азарову не поставили жодного питання з критикою влади.

"А потім Микола Янович раптом узяв слово і, звертаючись до комісара Фюле і віце-прем'єра Ірландії (країни-голови), єхидно так спитав їх: "Ну що, ви переконалися, що у нас в Україні є свобода слова, чи ні?", - пише журналіст.

Фюле у відповідь відверто розсміявся, і тільки після цього відповів українському гостю: "Я не думаю, що свобода слова - це можливість журналістів ставити питання. На жаль, це дещо більше".

Зараз ви читаєте новину «У Люксембурзі Фюле посміявся з Азарова, коли той заговорив про "свободу слова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути