пʼятниця, 17 квітня 2009 12:03

У Львові Тягнибок рекламує дивізію СС "Галичина" (ФОТО)

 
На вулицях Львова приблизно два тижні тому з"явилися 20 рекламних сітілайтів із символікою дивізії СС "Галичина", яка була укомплектована з українців і воювала на боці гітлерівської Німеччини.

Соціальну рекламу замовило львівське відділення Всеукраїнського об"єднання "Свобода", яке повідомило про це на своєму сайті.

За інформацією представників "Свободи", вони замовили розміщення сітілайтів, приурочивши їх до 28 квітня - дня створення "Галичини". Розміщення рекламних оголошень відбулося в рамках програми "Скарб нації", яку проводить об"єднання.

На рекламних щитах написано привітання на адресу дивізійників "Галичини": "Українська дивізія Галичина. Вони захищали Україну". Також на них зображено емблему дивізії.

На розміщення реклами "Галичини" вже негативно відреагувала Польща. Речник польського Міністерства закордонних справ Пйотр Пашковський пообіцяв, що сітілайти не залишаться без реакції. "Наразі чекаємо на більш детальну інформацію з консульства у Львові", — зазначив він.

Жорстка реакція Польщі пов"язана з тим, що в цій країні деякі підрозділи дивізії СС "Галичина" звинувачують у проведенні каральних акцій проти польських партизанів. Окремі польські сайти вже розмістили інформацію на кшталт: "Дивізія, створена навесні 1943 року з українських добровольців, котрі населяли давнє польське пограниччя, прославилась, головним чином, полюванням на партизанів на Люблінщині й численними вбивствами мирного населення".

Разом із тим, у Львівській облдержадміністрації зазначили, що обласна і міська влада не мають жодного відношення до розміщення скандальної реклами. Про це заявив начальник управління внутрішньої політики Львівської ОДА Ігор Ожиївський.

Від сітілайтів відхрестилися і в обласній раді, порадивши звернутися до структур влади міської. У прес–службі міської ради Львова не виключили, що сітілайт може бути "соціальною рекламою", та порадили переглянути рішення із переліком соціальних програм Львівської міськради на 2009 рік. Втім, у цьому переліку жодної скандальної реклами немає.

Нагадаємо, на початку квітня депутати Львівської облради ухвалили рішення звернутися до влади Стрия з пропозицією демонтувати пам"ятник радянському воїну-визволителю в цьому місті.

Рішення було ініційоване "Свободою" і обґрунтовувалося необхідністю прибрати символ радянської пропаганди, який принижує національну гідність українців. Втім, міська рада Стрия відмовилася зносити пам"ятник радянському солдату.

В той же час, у Західній Україні відбувся конфлікт через вшанування пам"яті провідника ОУН Степана Бандери.

Міська влада Ужгорода відмовилася від пропозиції колег із Івано-Франківська вшанувати пам"ять Бандери.

"Ужгородська міська рада не розділяє захоплення особистістю і спроби ідолоізації громадянина Австро-Угорської імперії Степана Бандери. Ми є багатонаціональна область, і тому підбурювання до будь-яких радикальних дій вважаємо неприпустимим", - було зазначено в листі ужгородських депутатів, підписаному мером міста Сергієм Ратушняком.

За матеріалом: ТСН.ua, Україна молода.

Зараз ви читаєте новину «У Львові Тягнибок рекламує дивізію СС "Галичина" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

137

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути