неділя, 05 лютого 2012 18:10

У Лівії почали судити прихильників Каддафі

У Лівії почали судити прихильників Каддафі

У Лівії розпочався перший судовий процес над прихильниками колишнього керівника країни Муаммара Каддафі, повідомляє Agence France-Presse.

5 лютого перед військовим судом в Бенгазі постала 41 особа. Прихильників екс-диктатора звинувачують в тому, що вони незаконними методами намагалися придушити повстання проти режиму Каддафі. Крім того, за версією звинувачення, підсудні створили у в'язниці злочинну групу і допомогли втекти іншим ув'язненим.

Недільні слухання проходили під посиленою охороною і тривали недовго. Наступне засідання вирішили провести 15 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після смерті Каддафі в Лівії почалися криваві розбірки між племенами

Процес над прихильниками Каддафі викликає нарікання як у їхніх адвокатів, так і у правозахисних організацій. Перші наполягають на тому, що всі обвинувачені - цивільні особи, а тому їхню справу не повинен розглядати військовий суд. Правозахисники, у свою чергу, висловлюють занепокоєння з приводу всієї судової системи сучасної Лівії. За даними Human Rights Watch і Amnesty International, прихильники Національної Перехідної ради (НПР) нерідко застосовують тортури до своїх противників, багато з яких після поразки Каддафі опинилися в ув'язненні. Такі ж висновки містяться в доповіді ООН, яка була опублікована у листопаді 2011 року.

Лівійська влада наполягає, що нові судові органи досить компетентні, щоб справедливо розглянути справи прихильників колишнього диктатора.

Під час громадянської війни в Лівії міжнародні організації неодноразово звинувачували в порушенні прав людини як прихильників, так і супротивників Муаммара Каддафі, однак на його прихильників підозри падали набагато частіше. У жовтні 2011 року правозахисники повідомили про те, що повстанці вбили 53 полонених прихильника диктатора при штурмі Сирта. Цей інцидент став найсерйознішим свідченням того, що сили НПР також брали участь у військових злочинах.

Зараз ви читаєте новину «У Лівії почали судити прихильників Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути