пʼятниця, 04 березня 2011 19:40

У Латвії російську мову хочуть зробити "рідною"

У Латвії російську мову хочуть зробити "рідною"

У Латвії починається акція "За рідну мову", мета якої - присвоїти російській мові статус другої офіційної в країні.

Для цього буде організований збір нотаріально завірених підписів, щоб провести згодом загальнонаціональний референдум з цього питання.

Ініціатором акції стала громадська організація "Рідна мова", заснована минулого тижня головою "Руху 13 січня" Володимиром Ліндерманом і главою "Партії Осипова" Євгеном Осиповим.

"Надії на те, що після виборів до сейму (парламенту - ред.) країна стане на шлях міжнаціонального примирення і співпраці, не виправдалися. Більш того, ситуація різко погіршилася. Частина депутатів сейму наполегливо роздмухує націоналістичний психоз в суспільстві", - зазначили партійці.

"Ми пропонуємо внести ряд змін до Конституції Латвійської Республіки. Ці поправки кардинально змінять статус російської мови в Латвії", - наголосили в організації.

Ця акція стала відповіддю на проведений опозиційним об'єднанням збір нотаріально завірених підписів жителів країни за переклад навчання в російських школах, які фінансуються державою, латинською мовою.

Зазначимо, у Латвії мешкає понад 2,3 мільйона людей, з яких 365 тисяч, переважно російськомовні і не мають латвійського громадянства.

Нагадаємо, у листопаді 2010 року у Латвії розгорівся скандал на національному ґрунті через те, що лікар відмовився лікувати тих, хто просить його розмовляти російською мовою, або у кого є на тілі татуювання "СРСР".

Таких пацієнтів лікар назвав "російськими шовіністами" і заявив, що прийматиме їх лише в тому випадку, якщо знадобиться термінова операція.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії російську мову хочуть зробити "рідною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути