понеділок, 09 серпня 2010 18:45

У коаліції звалили відсутність підручників на попередників

У коаліції звалили відсутність підручників на попередників

Цього року до 1 вересня для школярів не встигають надрукувати підручники. За словами міністра освіти і науки Дмитра Табачника, без книжок ризикують залишитися першокласники, другокласники і десятикласники.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Катерина Самойлик вважає причиною такої ситуації відмивання грошей попереднім урядом.

"Це питання слід задавати тим, хто "успішно" керував освітянською галуззю ще до цієї нової влади. Хоча я підкреслюю, що не ідеалізую нову владу. Проте це дійсно борг. Всі знають, що гроші на підручники відмивалися, заривалися, підручники одержувались лише у березні", - зазначила вона.

Комуністка висловила сподівання, що нове керівництво зробить все для того, щоб першокласник на перший урок прийшов з букварем. За її словами, ситуація не тільки у видавництві підручників, а й взагалі економіці занадто складна.

"Хоча рапорти були про те, що все добре", - додала Самойлик.

У свою чергу член "Уряду змін" Арсенія Яценюка і експерт з питань освіти Лілія Гриневич переконана, що "ситуація з підручниками ще раз демонструє, що освіта не є пріоритетом для цієї влади".

"Критика щодо попередньої влади по затримці друку підручників для 12-річної школи звелася тільки до критики, бо самі вони (Міносвіти – ред.) повторюють те саме. Фінансування не надається вчасно. Під приводом непідготовленості реформи переходу до 12-річної системи освіти її взагалі згорнули і повернули нас до 11-річної пострадянської рамки освіти. При цьому підходи до реалізації освітніх завдань не змінилися", - обурилась Гриневич.

Експерт прогнозує, що діти будуть без підручників значно довше, ніж 2 місяці. Вона підкреслила, що школи в Україні не є на 100% підключені до Інтернету, тому не усі вчителі зможуть використовувати для навчання потрібні ресурси.

"З іншого боку вони будуть якось виходити з цієї ситуації. Будуть користуватися і старими підручниками. Не зважаючи на недолугість влади, вчитель змушений працювати з дітьми у будь-яких умовах", - сказала Гриневич.

Дмитро Табачник повідомляв, що раніше друк не почали через те, що не було грошей: "У Міносвіти ще з минулого року висів борг Вакарчука на 28 мільйонів за книжки для 9 класу. Поки кредит не заплатили, нову партію замовити не могли. Тепер позика погашена і на нові підручники є близько 100 мільйонів. Ще майже 80 мільйонів повинні виділити з бюджету до вересня".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У коаліції звалили відсутність підручників на попередників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути