середа, 03 листопада 2010 16:41

У Кабміні дозволили витягнути з бюджету "незначний" для Клюєва $1 млрд

У Кабміні дозволили витягнути з бюджету "незначний" для Клюєва $1 млрд
Кременчуцька компанія "Лівела" стрімко видавлює своїх конкурентів з ринку нафтопродуктів. Ексклюзивне право на їх ввезення без сплати податків і зборів дозволило їй збільшити частку на українському ринку вже до 44%.

Решта нафтотрейдерів зазнають збитків і втрачають клієнтів, а нафтопереробні заводи змушені зупинятися. Учасники ринку заявляють, що, якщо найближчим часом уряд не втрутиться, ринок буде монополізовано, а держава недоотримає до кінця року близько $ 1 млрд. Експерти вважають, що існуюча схема має своїх покровителів у Кабміні, а саме "паливного" віце-прем'єра Андрія Клюєва .

Дані Енергетичної митниці свідчать про зростання обсягу імпорту нафтопродуктів у кременчуцької "Лівели".

У серпні компанія, що не платить акцизи, ПДВ і ввізне мито, імпортувала 89 тис. т нафтопродуктів із загального обсягу імпорту в 408 тис. т, у вересні - вже 318 тис. т з 498 тис. т, а в жовтні - 399 тис. т з 518 тис. т.

При цьому обсяг споживання нафтопродуктів, за інформацією Мінпаливенерго, у серпні та жовтні склав по 900 тис. т, а у вересні - 895 тис. т.

Таким чином частка нафтопродуктів, що імпортуються "Лівелою", в серпні склала 10%, у вересні - 36%, а в жовтні - вже 44%. Сума податкових пільг, які "Лівела" не заплатила до бюджету за три місяці, за даними Енергетичної митниці, склала $ 253 млн.

Ємність українського ринку нафтопродуктів оцінюється в $ 3 млрд у роздрібних цінах. Україна щорічно споживає 14-16 млн т нафтопродуктів.

У країні працюють шість нафтопереробних заводів (НПЗ): Лисичанський (контролюється ТНК-ВР), Одеський (ЛУКОЙЛ), Херсонський (належить підприємцю Ігорю Єремєєву), Дрогобицький, Кременчуцький і Надвірнянський (група "Приват").

"Лівела" домоглася права на ввезення нафтопродуктів без сплати акцизу, ПДВ і ввізного мита в серпні цього року через суди, посилаючись на закон, що діяв у країні ще в 1990-х роках. Зараз ці рішення оскаржуються Держмитницею. Експерти та учасники ринку стверджують, що фактичним власником "Лівели" є народний депутат Партії регіонів Володимир Зубик. Сам пан Зубик цю інформацію спростовує.

Через безмитний імпорт нафтопродуктів у вересні припинили переробляти нафту Дрогобицький і Надвірнянський НПЗ, а в середині жовтня заявив про зупинку Одеський НПЗ. Про можливу зупинку повідомили і в "Укртатнафті".

На думку виконавчого директора ТНК-ВР Германа Хана, схема безмитного імпорту нафтопродуктів в Україні підриває нафтопереробну галузь. НПЗ працюють зі сплатою всіх податків і конкурувати з пільговими обсягами імпортного палива не можуть. Через це пропадають стимули інвестувати в українську нафтопереробку.

ТНК-ВР теж розглядає різні опції аж до виходу з ринку, хоча й хотіла б продовжувати свій бізнес в Україні.

Генеральний директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян каже, що до кінця року "Лівела" може монополізувати весь імпорт нафтопродуктів у країну.

"Вже зараз услід за середнім оптом роздрібні торговці відмовляються контрактувати на грудень у інших компаній і починають активно працювати з" Лівелою".

У прес-службі Лукойла (Москва) прогнозують, що обсяг недоотриманих державою через пільговий імпорт коштів до кінця року може сягнути $ 1 млрд.

Член комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима вважає, що в імпортера нафтопродуктів є прихильники в Кабінеті міністрів.

"Я впевнений, що їх покривають на найвищому рівні", - говорить він.

За словами народного депутата, члена комітету з ПЕК Сергія Пашинського, ринком нафтопродуктів в уряді займається перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

У прес-службі пана Клюєва коментувати ситуацію вчора відмовилися, пояснивши тим, що "це дуже незначне" питання, щоб його коментував перший віце-прем'єр, і неможливістю з ним зв'язатися.

А тим часом Міністерство фінансів у жовтні поклало на стіл Миколі Азарову доповідну записку про виконання дохідної частини бюджету з початку року по вересень. У ній йдеться, що держбюджет вже недоотримав 7,2 млрд грн ...

За матеріалами Коммерсант-Україна
Зараз ви читаєте новину «У Кабміні дозволили витягнути з бюджету "незначний" для Клюєва $1 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути