неділя, 22 квітня 2012 11:11

У Франції обирають нового президента

У Франції обирають нового президента
Основні претенденти – Ніколя Саркозі та соціаліст Франсуа Олланд. Фото: dw.de

Сьогодні, 22 квітня, у Франції проходить перший тур президентських виборів. Основні претенденти на посаду глави держави – чинний президент Ніколя Саркозі та соціаліст Франсуа Олланд.

Судячи з опитувань, шанси будь-кого з кандидатів перемогти вже в першому турі практично рівні нулю. Тому, як очікується, ім'я нового президента стане відомо лише після другого туру 6 травня.

Поки прогнози виводять на перше місце Франсуа Олланда. Йому пророкують майже 30 відсотків голосів. Саркозі відстає від нього на 2-5 процентних пунктів. Утім, шанси в нього ще є - приблизно третина французів так і не вирішили, за кого голосувати. Їм не подобаються обидва основні кандидати.

Сенсацією у Франції стала виборча кампанія колишнього соціаліста, а нині кандидата в президенти від партії "Лівий фронт" Жан-Люка Меланшона. Він пропонує просте марксистсько-троцькістське вирішення всіх проблем і може набрати від 13 до 15 відсотків голосів.

Досить значна частина французів підтримує і крайніх правих - "Національний фронт" на чолі з Марін Ле Пен. За прогнозами, Ле Пен може набрати близько 15 відсотків. Загалом свої кандидатури висунули десять претендентів.

Участь в голосуванні мають взяти близько 44,5 млн громадян. Президент Франції обирається строком на п'ять років. Повноваження чинного глави держави офіційно припиняються 15 травня.

Зараз ви читаєте новину «У Франції обирають нового президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути