четвер, 23 липня 2020 10:42

У Євросоюзі та США засудили спроби Росії маніпулювати історією

У Євросоюзі та США засудили спроби Росії маніпулювати історією
Міністри закордонних справ країн Балтії та держсекретар США засудили спроби Росії переписати історію. Фото: pixabay.com

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та держсекретар США виголосили спільну заяву щодо спроб Росії переписати історію.

Відповідний документ опублікований 23 липня - до 80-річчя з дня прийняття Декларації Веллеса, що засуджує окупацію та анексію країн Балтії Радянським Союзом, пише ERR.

У тесті заяви підкреслено міцні союзницькі відносини між країнами Балтії та США, а також засуджено нинішні спроби Росії маніпулювати історією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Безпека Польщі напряму залежить від України. Її суверенність важлива для будь-якої влади у Варшаві"

"Ми рішуче виступаємо проти будь-якої спроби Росії переписати історію з метою виправдання окупації та анексії країн Балтії Радянським Союзом 1940 року. Декларація Веллеса показує, що вже 1940-го вільний світ бачив дії Радянського Союзу такими, якими вони були: незаконним актом насильницької анексії", - йдеться в документі.

Раніше американський журнал "Національний інтерес" опублікував статтю Володимира Путіна про Другу світову війну. В альтернативній історії президента РФ окупація країн Балтії описана так: "Восени 1939 року, вирішуючи свої військово-стратегічні завдання, Радянський Союз почав процес приєднання Латвії, Литви та Естонії. Їх вступ у СРСР було реалізовано на договірній основі, за згодою обраної влади. Це відповідало нормам міжнародного й державного права того часу". Стаття викликала обурення в демократичної світової спільноти.

Зараз ви читаєте новину «У Євросоюзі та США засудили спроби Росії маніпулювати історією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути