четвер, 02 березня 2023 17:48

У Європарламенті назвали рік, коли Україна може стати членом ЄС

У Європарламенті назвали рік, коли Україна може стати членом ЄС
Депутат Європарламенту, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс нагадав, що переговори з Україною щодо її вступу до ЄС мають розпочатися 2023 року. Фото: Європейська правда

Україна може набути повноправного членства в ЄС у 2029 році.

Але для цього обидві сторони мають працювати. Про це сказав депутат Європарламенту, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, передає "Європейська правда".

"Звісно, для цього обидві сторони мають працювати: Україна має робити реформи, а Євросоюз має зібрати політичну волю і повернути амбіції побудови нової європейської архітектури, що передбачатиме членство України, Молдови, а може, і Грузії", – сказав Кубілюс в інтерв'ю.

Він нагадав, що у резолюціях Європарламенту вказано, що переговори з Україною щодо її вступу до ЄС мають розпочатися 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна йде в ЄС: фон дер Ляєн зробила заяву

"І ми хочемо, щоб вони проходили так, як із Центральною Європою. У Литви на переговори з ЄС пішло три роки, у Польщі чотири роки – це країна велика, співмірна з Україною", – сказав євродепутат.

З огляду на цей досвід, за його словами, в Європарламенті оцінюють, що переговори з Україною можуть добігти кінця до 2027 року, коли Литва головуватиме в Євросоюзі. Ще рік-два потрібно на ратифікацію договору в усіх 27 членах ЄС.

"Якщо працювати в гарному темпі, то можна сподіватися, що вже 2029 року Україна зможе брати участь у виборах Європейського парламенту як повноцінний член ЄС", – вважає Кубілюс.

Євросоюз надав Україні проміжну оцінку виконання семи критеріїв, отриманих зі статусом кандидата.

У ЄС раніше казали, що оцінку оприлюднять лише восени. Але одним із підсумків саміту Україна-ЄС стала згода Брюсселя зробити це швидше.

Без офіційного документа від ЄС з оцінкою виконання та описом проблем, Україна не може виконати "роботу над помилками". Через це переговори про членство не могли б розпочатися 2023 року. А 2024 року мають відбутися зміни складу Єврокомісії.

Зараз ви читаєте новину «У Європарламенті назвали рік, коли Україна може стати членом ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути