Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2024 08:19

У ЄС хочуть покарати Орбана за проросійську позицію - Politico

У ЄС хочуть покарати Орбана за проросійську позицію - Politico
Багато міністрів закордонних справ ЄС шукали спосіб уникнути ролі реквізиту в тому, що, на їхню думку, може стати черговим "пропагандистським шоу Орбана". Фото: eastnews.ua

Міністри закордонних справ Європейського Союзу збираються покарати Угорщину за її неузгоджену зовнішньополітичну діяльність і знехтувати самітом глав МЗС у Будапешті у серпні, організувавши натомість власний у ті ж дати.

Угорщина, яка головує в Раді ЄС, планує провести саміт із закордонних справ 28-29 серпня, повідомляє Politico.

"Прем'єр-міністр цієї країни Віктор Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні та самовільно зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним і лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Тож багато міністрів закордонних справ шукають спосіб уникнути ще одного, як вони вважають, пропагандистського шоу Орбана", - пише видання з посиланням на власні джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан у присутності Зеленського виступив проти вступу України в НАТО

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель скличе міністрів на "формальну" раду із закордонних справ одночасно з самітом Орбана.

"Бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хочуть надіслати чіткий сигнал, що Угорщина не виступає від імені ЄС", - зазначив один із євродипломатів.

Ще один дипломат пожартував, що, "на превеликий жаль", його країна не зможе взяти участь у заході Орбана, якщо Боррель організує зустріч.

За даними Politico, цей план неофіційно вже обговорювався з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу команда Борреля представить план 27 постійним представникам ЄС.

Після участі у саміті в Вашингтоні Віктор Орбан вирушив у Флориду на зустріч з Дональдом Трампом, який вважає, що повномасштабне вторгнення Росії спровокували наміри України приєднатись до НАТО.

Юридична служба Євросоюзу раніше встановила, що переговори угорського прем'єра з Володимиром Путіним суперечить договорам ЄС.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС хочуть покарати Орбана за проросійську позицію - Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути