пʼятниця, 24 серпня 2012 19:05

У Донецьку в День Незалежності згадали як проходила насильницька русифікація
17

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

24 серпня у Донецьку біля пам'ятника Тарасу Шевченку відбувся мітинг національно-демократичних сил.

Під прапорами КУНу, "Свободи", "Народного руху", "Батьківщини" зібралися понад 400 людей. У багатьох були на одязі наліпки "Я проти Януковича".

Представники духовенства з УПЦ КП провели молебень, після якого перед присутніми виступили кандидати в народні депутати від Об'єднаної опозиції та інших опозиційних партій.

"Сьогодні у нас в Донбасі є така ганьба, як Єнакіївська школа №34, - розповіла присутнім Марія Олійник із "Просвіти". - На неї з держбюджету окремим рядком виділено 30 мільйонів гривень - це на школу, в якій навчався Янукович. У той час, коли на чотири україномовні школи, що ліквідовані в Макіївці, необхідно всього лише 2,5 мільйона. І досі влада продовжує ганебно судитися з батьками учнів 111-ої української школи Донецька. Хочуть заощадити на цій школі, зате для школи де вчився "проффесор", гроші є".

За словами правозахисниці, влада поширює неправду про 20 млн. росіян в Україні.

"Владою придумується, що "російська мова - загальновживана на території Донецька", вигадується що завгодно, щоб виправдати використання виключно російської мови і задушити українську. Насправді ж Донеччина - це край козацький, датою заснування Донецька (козацької, україномовної Олександрівки) є 1779 год. Згідно з переписом 1910 року, тут проживало від 70 до 81 відсотка українців. А потім кількість українців зменшувалася в Донецькій області шляхом примусового "зросійщення", яке в СРСР називалося злиттям націй", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Незалежності в Івано-Франківську: святкову ходу очолили ветерани УПА

Олійник також нагадала, що в Донецьку в 60-х роках минулого століття закрили останню школу з українською мовою навчання і останній український дитячий садок.

"Так ламався хребет всьому українському. А тепер влада видає злочинні рішення під приводом "історичних реалій і того, що в Донецьку проживає 91% російськомовного населення". Я відповідаю на це: "Тут проживає сто відсотків російськомовного населення, але не тому, що це не українці, а тому, що кожен нормальний українець знає російську мову, на відміну від деяких чиновників, які не знають толком жодної мови", - заявила жінка.

"Ми здобули нашу Незалежність у боротьбі, але ми не отримали свободи, нами продовжує правити кримінально-олігархічно-комуністична шайка. Давайте покажемо, що Донбас має честь і свою думку, не допустимо в новий парламент жодного "регіонала"! Для цього потрібно обов'язково прийти на вибори, треба взятися за бюлетень, щоб не братися за вила", - сказав Ігор Славгородський зі "Свободи".

Усі виступаючі говорили про те, що незалежною наша держава залишається тільки в лапках, тому що Партія регіонів ненавидить і нищить усе українське. Усі учасники мітингу закінчували свої промови гаслами: "Слава Україні! Героям слава!".

Перед початком мітингу по головній вулиці Донецька пройшлися близько 40 молодих "свободівців", викрикуючи: "Україна понад усе!" і "Зека геть!".

Усі офіційні урочисті заходи, присвячені 21-ій річниці Незалежності в Донецьку пройшли напередодні. Чиновники з обласної та міської адміністрацій за місцевою традицією відзначають національні свята заздалегідь - у робочий час, щоб не псувати собі законний вихідний.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку в День Незалежності згадали як проходила насильницька русифікація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1842

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути