пʼятниця, 24 серпня 2012 16:40

День Незалежності в Івано-Франківську: святкову ходу очолили ветерани УПА
9

Фото: Фото: pravda.if.ua

В Івано-Франківську в п'ятницю в центрі міста відбулося урочисте віче з нагоди 21-ої річниці Незалежності України.

До цього більше 2 тис. жителів міста у вишиванках пройшли святковою ходою під гаслом "Наша мова - наша незалежність" від пам'ятника Івану Франку до Вічевого майдану.

Колону очолювали муніципальний духовий оркестр і близько 50 ветеранів ОУН-УПА.

На віче вони принесли величезний Державний прапор розміром 20х6 м, який представники громадської організації "Студентська Свобода" освятили 23 серпня на карпатській горі Піп Іван.

Перед початком віче його учасники виконали Державний і Духовний гімни України.

Потім митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин і митрополит Івано-Франківський і Галицький Української православної церкви Київського патріархату Йосаф разом із священиками провели молебень за Україну.

Владика Йосаф зачитав указ глави Української православної церкви (Київський патріархат) Філарета про нагородження голови Івано-Франківської облради Олександра Сича орденом Князя Володимира другого ступеня за участь у відродженні духовності в Україні та утвердження культурних та історичних цінностей та вручив нагороду.

Потім перед присутніми виступили Сич, заступник голови Івано-Франківської обладміністрації Роман Іваницький, заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, голова Братства вояків ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський.

"Депутати Івано-Франківської облради прийняли рішення - звернутися з вимогою до тих чиновників, які керують теле- і радіопростором України, щоб на території Івано-Франківської області ефір забезпечував 97,5% україномовного продукту", - повідомив Сич.

Він нагадав, що за результатами останнього перепису населення саме стільки українців живе на Прикарпатті.

Іваницький розповів про воїна УПА з села Остриня Тлумацького району Анастасію Козака, який за своєю ініціативою щодня носив каміння на гору і склав із них малий Герб України і тризуб, який добре видно з космосу.

"Так і ми повинні зрозуміти, що державність, незалежність, прапор, Гімн України, Герб України вони повинні бути тут, у серці, в нашій совісті і тоді буде велика і прекрасна держава - Україна", - зазначив Іваницький.

В урочистому віче взяли участь активісти політичних партій ВО "Свобода", Об'єднаної опозиції "Батьківщина", "УДАРу", Конгресу українських націоналістів, "Нашої України". А муніципальна хорова капела бандуристів виконувала українські патріотичні пісні.

Зараз ви читаєте новину «День Незалежності в Івано-Франківську: святкову ходу очолили ветерани УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

258

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути