середа, 12 вересня 2012 00:30

У Донецькій області Партія регіонів рекламує свої порушення

У Донецькій області Партія регіонів рекламує свої порушення
На фото спостерігачі - Гришин, Ткаченко, Клюжев. Фото: Тетяна Заровна

Особливість виборчої кампанії в Донбасі полягає в тому, що правляча партія тепер не просто активно використовує підкуп і адмінресурс, але й афішує ці незаконні дії. Про це йшлося на прес-конференції 11 вересня, яку провели в Донецьку громадські спостерігачі "Комітету виборців України" та громадської мережі ОПОРА.
Донецький губернатор, на думку спостерігачів, претендує на звання чемпіона серед чиновників, що використовують адмінресурс. У своїх робочих поїздках глава ОДА мало не щодня прославляє кого-небудь з "біло-блакитних" кандидатів.

- Голова облдержадміністрації Андрій Шишацький прямо включився у виборчий професі, - зазначив політолог Олександр Клюжев. - На обласній конференції ПР було офіційно визначено, що потрібно налагодити тісну співпрацю між органами влади та кандидатами мажоритарниками. Що, звичайно, проти закону. Державний апарат повинен бути відділений від виборчого процесу.

Кандидати від ПР використовують для самопіару бюджетний ресурс і регулярно розповідають про це в ЗМІ.
- У мене як у громадянина і жителя Донецька, який платить податки, виникає питання: "А хто мене як представника територіальної громади запитав - чи хочу я, щоб ЛАЗи, придбані Донецькому в рамках підготовки до ЄВРО 2012, були подаровані Слов'янську?", - обурився експерт Олег Гришин, маючи на увазі рішення влади про безоплатну передачу нових тролейбусів від територіальної громади Донецька місту Слов'янську.

Спостерігачі вбачають у цьому кроці бажання донецьких товаришів по партії допомогти синові прем'єр-міністра попіаритися на вирішенні транспортної проблеми в окрузі 47, по якому він балотується. З появою в Слов'янську кандидата від Партії регіонів Олексія Азарова з бюджету в цей округ було виділено 69 мільйонів гривень.
Спостерігачі приводять і інші приклади використання бюджетних грошей в інтересах передвиборної кампанії ПР. Сергій Клюєв як особисту заслугу рекламує виділення Артемівському району, звідки розраховує зробити крок у ВР, шкільних автобусів (округ 46). Кандидат від ПР Валерій Омельченко хвалиться, що за кошти з обласного бюджету ремонтуються дороги між містами Кіровське та Макіївка (обидва міста входять в його округ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція ще думатиме про узгодження округів із іншими партіями

З округу, по якому балотується Олексій Азаров, надходить найбільша кількість сигналів тривоги. Вони стосуються різних форм матеріальної стимуляції.
- Момент так званої виборчої благодійності дуже чітко прописаний у законі, - підкреслив Олег Гришин, - ст. 74 ч. 13 містить чіткі обмеження по речам, які кандидати мають право передавати виборцям. Вони можуть подарувати товар з логотипом партії за умови, що вартість товару не перевищує 3% мінімальної зарплати. До 1 жовтня це 33 гривні 6 копійок, а після 1 жовтня - 33 гривні 54 коп. Зверніть увагу на 47-й округ - там благодійність проявляє так звана громадська організація. Працівникам газових служб були вручені мобільні телефони, агітатори Азарова розносили по квартирах літніх виборців продуктові набори. Але організація Олексія Азарова "Наш регіон" була зареєстрована 20 липня 2012 року, тобто після того як з'явилася інформація, що ця людина йде в народні депутати.

Кандидат від ПР по округу 59 (центр Мар'їнка) народний депутат Олександр Васильєв вручив будинку ветеранів мотокосарки, а дому престарілих - морозильну камеру. Кандидат у ВР Олександр Риженков (він же - директор заводу ДМЗ) по округу 60 (Волноваха) передав сертифікат на комплект шин для шкільних автобусів. У 52-му окрузі (Горлівка) нардеп і кандидат у нардепи Ігор Шкіря подарував мікрохвильову піч. Тетяна Бахтєєва, яка бюаллотіруется у ВР по округу № 42 (центр Донецька) подарувала електрокардіограф, який коштує щонайменше 5,6 тис. грн. Роздала студентам двох ВНЗ флешки і фонендоскопи, подарувала людям похилого віку футболки зі своїм зображенням.
- Чи є в Донецьку фірма, яка за 33 гривні завдасть портрет на футболку, не кажучи вже про вартість самої футболки? - Риторично зазначив Гришин.

Зараз ви читаєте новину «У Донецькій області Партія регіонів рекламує свої порушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути