Ексклюзиви
четвер, 12 січня 2012 22:02

"Тушки" - головний ризик для опозиції - експерт

"Тушки" - головний ризик для опозиції - експерт

Володимир Фесенко, голова Центру політичних досліджень "Пента", розповів у інтерв'ю Gazeta.ua про внутрішні конфлікти в опозиції, та скільки опозиційні партії наберуть голосів на парламентських виборах.

Чому процес об'єднання опозиції далі гальмується?

- Зрозуміло, що в посиленні протиріч і проблем всередині опозиції та в її необ'єднанні, безумовно, зацікавлена влада. На жаль, також існують інші чинники. Не варто очікувати повного об'єднання, тому що провідні опозиційні сили будуть між собою конкурувати. Крім цього, я бачу ще один дуже негативний чинник. Чинник суб'єктивний–особисті стосунки. Перш за все це можна побачити на прикладі  Блоку Юлії Тимошенко. Маю на увазі "догану" Королевській - інші персони отримали її, скоріше за все, "за компанію". Керівництво фракції "шукає відьом". Я розумію, коли догану виносять, наприклад, за спільне голосування з Партією регіонів, але тут це виглядає штучно. Фактично, це створення умов для розколу. Це, скоріше, не конкуренція за лідерство, а особливості стосунків, припустимо, Турчинова чи Кожем'якіна та Королевської. Хоча, можливо, є інші чинники, про які ми не дуже знаємо. У випадку з БЮТ це наслідок лідерського або вождиського типу партії. Тобто, немає лідера – і всередині цієї політичної сили починаються сварки. Про такі проблеми варто замислитися партії Яценюка та іншим партіям такого типу.

Кличко заявив про неможливість створення єдиного партійного списку . Чому він робить такі заяви?

- Думаю, в данному випадку Кличко виступає як реаліст. Раніше про це іншими словами вже говорив і Яценюк, і "Свобода". Враховуючи, що чотири опозиційні сили ("Батьківщина", Фронт змін, "Свобода" та "Удар" - ред.) мають шанси подолати виборчий бар'єр, то, звичайно, вони відстоюють свої інтереси і хочуть провести якнайбільше своїх депутатів.  Виходячи з даних політичної та електоральної соціології можу сказати, що чотири опозиційні сили - якщо вони ідуть на вибори окремо - наберуть більше голосів, ніж спільний опозиційний список. Бо завжди знайдуться люди, які не захочуть голосувати за, скажімо, Тягнибока в цьому списку. Хтось не захоче голосувати за Турчинова і деяких "тимошенківців", хтось за Яценюка. Тому ці виборці врешті-решт проголосують за якусь іншу політичну силу – хай навіть не за Партію регіонів – і це будуть втрати. З точки зору стратегії і тактики красива ідея спільного виборчого списку, на жаль, має багато вад і врешті-решт дасть менший результат. На виборах за пропорційною системою логіка об'єднання опозиції не працює.

Чому ця логіка не працює за пропорційної системи?

- Важко буде поділити квоти – у кожної партії своє бачення своїх рейтингів. Виникне питання про те, хто має очолити такий список - тут також буде партійна конкуренція. Більш серйозна проблема пов'язана з тим, що під час формуванні списка так чи інакше виникне питання "а на чий базі об'єднуватися?". "Батьківщини"? Фронту змін? Іншої партії? Ця ідея була б доречною, якби у виборах брали участь виборчі блоки – тоді б її можна було б реалізувати, створивши щось на кшталт "Нашої України" зразка 2002 року. Будь-який політолог чи партійний керівник добре знає, що неучасть власної партії в парламентських виборах – це перший крок до смерті цієї партії. Тому в партійному форматі виборів ця ідея утопічна, були б виборчі блоки – були б шанси.

На які результати може розраховувати опозиція?

- Якщо ці 4 політичні сили подолають виборчий бар'єр і спільно набирають 60 відсотків голосів – тоді це реальні передумови для формування парламентської більшості. Якщо ж вони спільно набирають менше половини – все будуть визначати депутати-мажоритарники. Найбільші ризики існують для "Свободи" - у них стагнація рейтингу: він не зростає, навіть є тенденція просідання. Тобто, вони можуть "зачіпитися" за такий бар'єр, але шанс у них є. Існують певні ризики і у партії "Удар", але там є потенціал для зростання рейтингу. Головний ризик для них – це  стабільність електорату: виборець ще може змінити своє рішення. Тому  виборців ще потрібно буде мобілізувати, аби вони прийшли на вибори. Особливо це стосується молодих виборців. Тобто, "Удар" долає п'ятивідсотковий  бар'єр, але їм потрібно сцементувати і закріпити свій електорат. У "Батьківщини" рейтинг фактично за 20 відсотків, у Фронту змін – приблизно12. Для них проблеми з подоланням бар'єру не існує.  Окрім того, вони можуть виграти, якщо продовжиться тенденція падіння рейтингу Партії регіонів – за рахунок того, що буде інша пропорція відсотків. Результат опозиції залежитиме і від того, скільки набере Партія регіонів і чи пройдуть до парламенту їх союзники. Комуністи, скоріше за все, проходять – у них зараз непогана рейтингова ситуація. Під питанням "Сильна Україна" - як щодо участі в виборах, так і щодо результату.

Наскільки актуальна для опозиції проблема "тушок"?

– Питання "тушок", питання формування списків, тобто, скільки потенційних "тушок" в них буде – це головний ризик для опозиції. До списків потрібно підходити не по-бізнесовому. Тобто не торгувати місцями, як це робили на багатьох попередніх виборах. Потрібно, щоб ці люди не зрадили і зберегли опозиційну позицію.

Зараз ви читаєте новину «"Тушки" - головний ризик для опозиції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути