середа, 27 листопада 2019 11:31

"Турборежим виявився міфом" — оцінки тримісячної роботи парламенту

"Турборежим виявився міфом" — оцінки тримісячної роботи парламенту
Верховна Рада підтримує "вкрай мало" урядових законопроектів — 14% за три місяці. ФОТО: Facebook-сторінка Олексія Кошеля

Турборежим Верховної Ради фактично виявився міфом.

Про це на прес-конференції щодо підсумків роботи парламенту заявив Олексій Кошель, голова організації Комітет виборців України.

Рада попереднього, 8-го скликання, за перші три місяці роботи внесла 1 893 законопроекти. Нинішня на кілька сотень менше — 1 193.

"Ми критикували і парламент попереднього скликання, і цього за надмірну кількість законопроектів. І дуже часто за кількістю не було якості, що показують результати наших досліджень. Турборежим фактично виявився міфом, ми можемо про нього говорити, коли оцінюватимемо форми роботи парламенту".

Для парламенту 9-го скликання характерні вечірні та нічні засідання, ухвалення великої кількості законопроектів упродовж одного дня, вказав Кошель.

Депутати підтримують "вкрай мало" урядових законопроектів — 14% за три місяці. З 63 поданих урядом Олексія Гончарука законопроектів законами стали 9, ще 2 очікують на підпис президента. Голова КВУ назвав це "катастрофічним показником". Для порівняння: за перші три місця прем'єрства Арсенія Яценюка Рада підтримала 26% урядових законопроектів.

"Для нас є показовим той факт, що законопроект про ринок землі в першому читанні підтримали не урядовий, а саме законопроект депутатів (від "Слуги народу" — Gazeta.ua). Це показує, що найбільшою проблемою парламенту цього скликання є взаємодія з Кабінетом міністрів. В умовах парламентсько-президентських моделей показник підтримки урядових законопроектів мав бути значно вищим — 60-80%".

Варіантом виходу з такої ситуації Кошель назвав схвалення спільного плану законодавчого забезпечення реформ між Радою та Кабміном.

Парламент 9-го скликання почав роботу 29 серпня. Коаліцією стала монобільшість партії "Слуги народу". В опозицію до неї одразу пішла "Опозиційна платформа — За життя" та "Європейська солідарність"

Після підтримки законопроекту про ринок землі в першому читанні в опозицію перейшла фракція "Батьківщина".

Зараз ви читаєте новину «"Турборежим виявився міфом" — оцінки тримісячної роботи парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути