Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2023 02:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Тренування українців на ЗРК Patriot закінчаться за декілька тижнів

Тренування українців на ЗРК Patriot закінчаться за декілька тижнів
Навчання на ЗРК Patriot закінчаться раніше. Фото: Українська правда

Українські військові випереджають графік навчань на системах Patriot.

Вони опановують сучасні ракетні комплекси за прискореною програмою і завершать тренування у США вже за кілька тижнів, українській службі "Голосу Америки" повідомив аташе з питань оборони України у США Борис Кременецький.

"Йдеться про тижні, точної відповіді я не можу надати... Місяць майже вже пройшов, з того часу як вони пробули. Зазвичай, якщо починати вчити з нуля, термін навчання може забрати від кількох місяців до року," – сказав аташе.

На військову базу Fort Sill у штаті Оклахома українці прибули в середині січня. Тоді в Пентагоні заявляли, що їхнє навчання роботі з сучасною системою протиповітряної оборони триватиме кілька місяців.

Кременецький розповів, що українців тренують на військовій базі, де проходять навчання всі американські фахівці, які обслуговують системи Patriot, а також фахівці з тих країн, які ці системи отримують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше важкої зброї для України: генсек НАТО зробив заяву

Програма навчань в Оклахомі передбачає, що українці не лише самі швидко опанують сучасну систему ППО, а після повернення додому будуть готові стати інструкторами для інших військових.

Точну кількість українців, які проходять тренування у США, аташе не назвав. Утім зауважив, що фахівців для роботи з Patriot в Україні вистачає, тож головне питання - в наданні більшої кількості цих систем.

"Ця система значно посилить спроможності нашої протиповітряної оборони, особливо щодо боротьби з балістичними ракетами. Тому це - суттєве покращення спроможності нашої системи ППО. Звичайно, однієї системи, яку ми отримуємо, недостатньо. Ми працюємо над тим, щоб отримати ще, ми готові, у нас є фахівці, яких ми готові надіслати ще на навчання. Тобто питання в отриманні додаткових систем. Ми працюємо з нашими партнерами з метою їхнього отримання", – зазначив Кременецький.

MIM-104 "Patriot" – зенітно-ракетна система (ЗРК), основна у своєму роді, що використовується армією Сполучених Штатів і кількома союзними державами.

Україна може отримати ППО Patriot у середині весни, а поки що триває навчання і логістичне постачання цих систем.

Зараз для захисту українського неба надходять додаткові NASAMS, ЗРК Gepard та IRIS-T.

Зараз ви читаєте новину «Тренування українців на ЗРК Patriot закінчаться за декілька тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути