понеділок, 01 липня 2013 19:53

Вимоги ЄС до України продовжаться і після саміту у Вільнюсі - експерт

Вимоги ЄС до України продовжаться і після саміту у Вільнюсі - експерт
Володимир Фесенко. Фото: lenta-ua.net

Україна виконає більшість вимог Євросоюзу до саміту у Вільнюсі, якщо на це буде воля конкуруючих політичних таборів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Говорячи про участь президента Віктора Януковича у саміті президентів країн "Вишеградської четвірки", що відбудеться 3 липня у Віслі, він зауважив, що головне питання, яке будуть обговорювати лідери європейських країн із Януковичем — це питання євроінтеграційних перспектив України.

"Безумовно є питання економічної співпраці в регіоні, але на сьогодні, в нинішньому контексті, безумовно, питання номер один — це обговорення перспектив України в контексті підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це буде головною темою: яка ситуація із підписанням, які проблеми можуть виникнути в Україні", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович поїде до Польщі говорити про євроінтеграцію України

Водночас, він зауважив, що обговорення цих питань жодним чином не стосується безпосереднього виконання Україною вимог ЄС задля підписання угоди.

"Зрушення, які мають відбутися в Україні, пов'язані не з самітом. Саміт — це, скоріше, обговорення проблематики євроінтеграції України на міжнародному, регіональному рівні", - пояснив Фесенко.

Він підкреслив, що у питанні підписання Україною Угоди з ЄС, є декілька ключових аспектів, та головний з них - це внутрішній вимір, тобто виконання вимог ЄС всередині країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позиції США та ЄС щодо підписання угоди про асоціацію з Україною збігаються - Немиря

"Питання, які зараз вирішуються у Верховній Раді, думаю, частково будуть вирішені. Тут справа вже у тому, в якій формі вони будуть вирішені, в якому об'ємі. Оскільки йдеться про боротьбу партійних інтересів, тактичних, а іноді і стратегічних інтересів навколо деяких законопроекту. Зокрема того, що стосується Генеральної прокуратури та перевибори у проблемних округах. Щодо інших законопроектах, то жорстких конфліктів інтересів загалом немає. Так що законодавча програма частково буде виконана", - підкреслив політолог.

Він додав: "Хоча, безумовно, від того, як буде працювати Верховна Рада — багато залежатиме. Однак не треба перебільшувати цю проблему. Для того, щоби виконати всі вимоги, потрібно щонайменше декілька місяців. Та якщо йдеться про зімни до Конституції — близько року. Решту можна вирішити в більш стислий термін. Для цього потрібна лише політична воля конкуруючих політичних таборів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота моніторингової місії Кокса-Кваснєвского важлива для підписання асоціації - Азаров

Водночас, Фесенко зауважив, що вимоги ЄС після саміту у Вільнюсі не вичерпаються.

"Список вимог ЄС до України вже був скорегований: дещо прибрали, а дещо додали. Мені здається, гра у "вимоги до України" буде продовжуватися навіть після Вільнюського саміту. Це гра не лише до листопада, а на більш широку перспективу. Вона буде продовжуватися і після саміту. Але зараз, думаю, є уявлення про те, що стовідсоткового виконання вимог Україною не буде. Це усвідомлюють і в Брюсселі, і в Україні", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Вимоги ЄС до України продовжаться і після саміту у Вільнюсі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути