вівторок, 30 травня 2017 16:42

Трамп і Путін "обнулять" українське питання? - The Washington Post

Трамп і Путін "обнулять" українське питання? - The Washington Post
Західні ЗМІ вважають, що олігарх Віктор Медведчук може стати спецпосланцем в переговорах між США і РФ. Фото: ВВС.com

Як пише у своїй колонці для Washington Post впливовий політичний оглядач Джош Рогін, за інформацією його джерел, адміністрація Трампа бере курс на активну участь у вирішенні українського питання.

Ініціатива перезапуску діалогу по Україні, відзначає видання, виходить від держсекретаря США Рекса Тіллерсона, який раніше особисто вів переговори з президентом РФ і главою російського МЗС.

"Причиною можливого включення Трампа в розв'язання українського питання є бажання американського президента нормалізувати відносини з Росією, а на шляху цього стоїть порушення Москвою українського суверенітету. В адміністрації Обами пост спецпосланця з українського питання займала Вікторя Нуланд, проте їй не вдалося домовитися з Росією. Посланник Тіллерсона повинен пожвавити американо-російський дипломатичний канал зв'язку", - пише WP.

Видання також зазначає, що європейські офіційні особи, зі свого боку, вітають подібні зусилля адміністрації Трампа.

"Ми дуже цінуємо те, що нова адміністрація буде більш активно залучена у розв'язання українського питання. Спочатку складалося враження, що вона не дуже зацікавлена ​​в цьому питанні. Однак ситуація багато в чому змінилася", - сказав в бесіді з Washington Post 17 травня міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель.

Крім того, Німеччина і Франція як учасники "нормандського формату" продовжують спроби реалізувати прийняті у 2015 році Мінські угоди.

Як відомо, на необхідності виконання політичної частини Мінських угод під час візиту до Києва наполягали глава МЗС Франції Жан-Марк Еро і глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Їх "дорожня карта" щодо врегулювання конфлікту на Донбасі отримала назву "план Еро-Штайнмайера". Згідно з планом, Україна повинна внести зміни до Конституції, надати особливий статус ОРДЛО, провести там вибори та амністію. Така послідовність кроків дивно збігається з "мирним планом Медведчука", про участь якого в неофіційних переговорах по лінії Трамп-Кремль продовжують писати західні ЗМІ.

Незважаючи на те, що Медведчук спростував знайомство з ким-небудь з оточення Трампа, такі видання, як Reuters, The Telegraf, Іntelligencerpost, The Hill, Frankfurter Allgemeiner, MCNBC, New York South East Post повідомляють про "глибоку обізнаність" Медведчука в даному питанні.

Західні ЗМІ також звертають увагу на цілковиту довіру, яким користується український олігарх у президента РФ. Не виключено, що він може стати спецпосланцем в переговорах між США і РФ, який буде вести комунікацію з представниками ОРДЛО і офіційним Києвом.

"Путін більше не може тягнути час в очікуванні приходу до влади більш прихильно налаштованої адміністрації в Америці, та й Європа найближчим часом не стане більш дружній по відношенню до Росії", - пише WP.

Зараз ви читаєте новину «Трамп і Путін "обнулять" українське питання? - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути