понеділок, 26 квітня 2021 15:54

Топчиновниця АМКУ Музиченко могла допомагати одіозному Амірханяну з "тендерним тролінгом" - ЗМІ

Топчиновниця АМКУ Музиченко могла допомагати одіозному Амірханяну з "тендерним тролінгом" - ЗМІ
Араік Амірханян

Перша заступник голови Антимонопольного комітету України Ольга Музиченко могла допомагати скандальному підприємцю дорожньо-будівельної галузі Араіку Амірханяну, якого президент Володимир Зеленський недавно позбавив українського громадянства, а РНБО наклав санкції.

Про це пише видання "Дело".

Журналісти відзначають, що допомога заступника голови АМКУ полягала в підтримці скарг, поданих компаніями Амірханяна в рамках так званого "тендерного тролінгу". Суть цієї практики полягає в подачі скарг в АМКУ на умови або результати публічних закупівель у сфері дорожнього будівництва, через що самі тендери або блокуються, або скасовуються.

Автори нагадують, що в 2018-2019 роках компанії Амірханяна подали в АМКУ понад 500 різних скарг на підрядників, замовників дорожнього будівництва. 80% скарг були задоволені. Сума заблокованих тендерів вимірюється мільярдами гривень.

Учасники ринку вважають, що успіх "тендерного тролінгу" багато в чому залежав від помічників всередині АМКУ. Зокрема, ЗМІ писали про те, що Агія Загребельська - ексуповноважена АМКУ часів Петра Порошенка, яку звільнили в 2019 році за недостовірне декларування - активно сприяла задоволенню скарг компаній Амірханяна в колегіях, які вона очолювала. ЗМІ публікували цілі переліки рішень, які її колегія приймала всупереч законодавству.

Видання відзначає, що в 2020-21 роках, якраз напередодні впровадження санкцій проти Амірханяна, "естафету" підтримки "тендерного тролінгу" "підхопила" перший заступник голови АМКУ Ольга Музиченко. Колегія під її керівництвом задовольняла скарги Амірханяна і наближених компаній у випадках, коли раніше при аналогічних обставинах такі скарги відхилялися. "Серед прикладів учасники ринку наводять тендери №UA-2021-02-04-004069-c.a2 (САД Кіровоградської області), UA-2021-02-16-003153-c.b2 (САД Вінницькій області), UA-2021- 02-03-005024-c.b1 (САД Івано-Франківської області) та інші, де рішення колегії йшли врозріз з діючою напрацьованою практикою, задовольняючи скарги на "дискримінаційні" умови про необхідний досвід, обсяги виконаних робіт і фінансову спроможність", - йдеться в матеріалі.

Видання нагадує, що призначення Музиченко в комітет супроводжувалося низкою скандалів. Вона відома як дружина "невдалого спонсора" президентської кампанії Зеленського. "Наші гроші" писали, що Сендзюк за часів Януковича був помічником нардепа від БЮТ Олексія Зарудного. Це колишній глава Пенсійного фонду.

Також Музиченко вказала в декларації кілька квартир в Києві. У двох квартирах співвласницею є Ірина Валеріївна Педь. Остання на замовлення Нікопольського феросплавного заводу, який належить Ігорю Коломойському, проводила експертизу "збитків" від схеми "Роттердам +".

Варто нагадати, що Амірханяна неодноразово затримували, в тому числі і за підозрами в нападі на чиновників центрального апарату і місцевих підрозділів "Укравтодору". Він вривався в приміщення АМКУ, де розглядалися скарги його компаній, щоб особисто здійснювати психологічний тиск на членів колегії. Більш того, компанії Амірханяна також звинувачувалися в незаконному переправленні осіб через адмінкордон з Кримом, сплаті податків в окупованому Криму (стаття про підтримку повалення конституційного ладу, до якої прирівнюються будь-які фінансові взаємовідносини з держорганами країни-агресора), незаконному перевезенні будматеріалів, присвоєнні бюджетних коштів у особливо великих розмірах, блокуванні більше 200 тендерів на загальну суму понад 20 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Топчиновниця АМКУ Музиченко могла допомагати одіозному Амірханяну з "тендерним тролінгом" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути